Turlistor, charterbåtar och transporter i Kalix skärgård

Turlistor, charterbåtar och transporter i Kalix skärgård
Kryssning till Malören

Kalix skärgård ligger i Bottenvikens innersta hörn och är spännande med sin blandning av klippöar och låglänta sandstränder. Vil du besöka denna delen av Bottenvikens skärgårdar kan du boka båtturer av olika entreprenörer. Önsker du att besöka Malören under sommaren erbjuder Malören Lodge också båtturer till Malören under sommaren.

Skärgårdsturer i Kalix skärgård

Nordanskär ligger i utloppet av Kalixälven. 1886 grundade J. August Bergman den nordligaste bad och kurorten på Nordanskär. På ön fanns en kyrka, 12 villor för besökare, drängstuga, badhus med varmt och kallt vatten, telefon, hotell, festvåning, gillestuga, tennisplan, rodd- och segelbåtar. Förutom det erbjöds gästerna gyttjebad, karbad, massage och elektricitet. Badgästerna, som kunde komma ända från Stockholm, anlände med någon av de ångbåtar som dagligen gick från Haparanda eller Luleå. Till Nordanskär kom folk för att koppla av eller kurera sig från olika sjukdomar, bland annat besöktes ön av Selma Lagerlöf. Idag finns bara grunder kvar efter anläggningen. På Nordanskär finns badplats, grillplatser, bänkar, torrtoalett och informationsskyltar om den forna anläggningen.

Malören I Kalix yttersta skärgård, ca 30 km rakt ut i havet från Kalix centrum liggen den vackra Malören. Namnet betyder rund sten och antas syfta till den runda sten som Malören består av. Den hästskoformade ön är ungefär tre kilometer lång. Öns storhetstid var under 1700-talets andra hälft, då strömmingsfisket var extra gott. Fiskarna kom från Torneå och Karlö i Österbotten och sommartid kunde det bo upp till 200 personer på ön. Den gamla Lotstugan erbjuder idag boende och möjlighet till övernattning på ön under sommarmånaderna. Eftersom Malören är den yttersta utposten i Norrbottens skärgård är den också en viktig rastplats för främst sjöfåglar av olika slag. 

Dagsturer med Malören Lodge till Nordanskär och Malören bokar du på  https://www.maloren.se/

Upplev Baskeri, Kalix skärgård

Kallskär en av norra Bottenvikens absolut bästa sandstränder med en ljus, finkornig och sammetslen sand. Läget långt ute i Bottenviken gör att vågor och vind skapar de mäktiga sanddynerna på Kallskärs badplats. Sandstranden är en av Kalix skärgårds riktiga pärlor och ett måste att besöka för badentusiasten. I anslutning till Kallskärs badplats finns grillplatser och vedförråd, samt sittgrupper och torrtoalett. Upplev Baskeri skärgård erbjuder båtturer till Kallskär i Båtskärsnäs skärgård men också till andra öar. Läs mer under hemsidan.

Båtturerna går till vackra badstränder och klippöar där du kan sola och bada eller bara gå iland på någon ö och bara njuta av sommaren. Turerna avgår från Båtskärsnäs.
Ring eller besök hemsidan för mer info.

Telefon: 072-544 57 22
www.upplevbaskeriskargard.se

Kryssning till Malören, från Kalix

M/S Laponia, Luleå

Laponia Rederi AB erbjuder charter med M/S Laponia som tar 120 passagerare sittande vid bord.

På grund av Covid-19 kommer Laponia Rederi AB under säsongen 2021 endast att erbjuda kryssningar med M/S Laponia i Luleå skärgård.

M/S Laponia
Boka: www.laponia.se
Antal passagerare: 148