Skoterleder i Bottenviken
De öppna vita vidderna i skärgården bjuder in till härliga skoterturer i Bottenvikens skärgårdar. Åk med familj eller vänner och upplev skärgårdsvintern, stanna för att äta medhavd matsäck, bada bastu eller övernatta i någon av skärgårdsstugarna. De flesta bastuanläggningarna står öppen hela året och ved finns som regel tillgänglig.
Som skoterförare bör du i första hand köra på markerade skoterleder. För allmänna skoterleder ansvarar oftast Länsstyrelsen eller kommunerna. Vissa skoterleder sköts av skoterklubbar eller andra aktörer. För att klubbarna ska kunna finansiera underhåll av leder, broar över vattendrag, maskinpark och sitt föreningsarbete är de beroende av stöd. Så om du använder och uppskattar skoterlederna så tycker vi att du ska köpa medlemskort hos en skoterklubb nära dig!
Det finns inga leder över vatten
En skoterled slutar formellt alltid vid strandkanten till ett vattendrag eller sjö även om markering och anvisning finns. ÖVERFART PÅ IS sker alltid på egen risk. Detta innebär att du själv måste försäkra dig om att isen är farbar dit du ska. Vi rekommenderar att du kollar med den lokala skoterföreningen innan du åker ut på isen. Ett tips: Gå in på föreningens Facebooksida och kolla status på lederna. Ställ gärna frågor angående leder och isens kvalitet. Du får som regel snabbt svar och tips!
Skoterleder i Bottenvikens skärgårdar
I Bottenvikens skärgårdar finns en hel del leder till besöksmål och uthyrningsstugor. Lederna stakas oftast ut av stugägare och fastboende. Stickning av skoterlederna sker antingen med reflexpinnar, ledkryss eller träd och kvistar. Var försiktig när du ger dig ut på isen då det brukar vara öppet i vissa sund nästan hela vintern. Håll dig till markering och anvisning som finns.
- Skoterleder i Norrbottens kustland- och inland-»
- Karta över vilka öar det är skoterförbud-»
- Karta över skoterleder i Bottenvikens skärgårdar från Skellefteå i söder till Haparanda i norr-»
Skoterleder till Sandskär i Haparanda skärgård
Skoterleden till Haparanda Sandskär utgår från Kenkälahti på Seskarös sydspets till hamnen i Kumpula på Sandskär. Leder är ca 19 km lång. På grund av mycket packis i perioder är inte leden markerad varje år. Kolla till exempel med den lokala skoterklubben på Facebook eller med företaget Innala Arkipelag AB.
Boende på Haparanda Sandskär
På Sandskär finns 3 st uthyrningsstugor. Stugorna är utrustade med två våningssängar med totalt fyra bäddar, täcken och kuddar finns men bäddlakan får man ta med sig. Stugorna är även utrustade med gasol spis, gasol kylskåp och en vedkamin. Husgeråd och städutrustning finns också på plats.
Kontaktuppgifter:
Innala Arkipelag AB
Telefon: +46(0)70-2262862
E-post: kim@innala.se
Hemsida: https://www.innala.se
Skoterleder till Hanhinkari i Haparanda skärgård
Skoterleden till Hanhinkari går från Riekkola nära Haparanda centrum. Hanhinkari är den mest bebyggda av fritidsstugor i Haparanda skärgårds alla öar. Leden går ut till den allmänna kajen på Hanhinkari och är markerad med reflexpinnar. Skoterleden är ca 7 km lång.
På Hanhinkari finns vindskydd, grillplatser och toalett. Haparanda Båtklubbs klubbstuga ligger några hundra meter från den allmänna kajen men anläggningen är stängt under vintern.
Skoterleder till Torne-Furö i Haparanda skärgård
Skoterleden till Torne-Furö går från Hanhinkari och är ca 2 km lång. På ön finns vindskydd, grillplatser och toalett.
Innala Arkipelag AB arrangerar aktiviteter och skoterturer i Haparanda skärgård.
Innala Arkipelag AB
Telefon: +46(0)70-2262862
E-post: kim@innala.se
Hemsida: https://www.innala.se
Skoterklubbar i Hapranda kommun:
Skoterleder till Getskär/Renskär i Kalix skärgård
Skoterleden till Getskär/Renskär går via Råneåudden mellan Granholmen och Berghamn. Leden från Fotholmsviken till Getskär är ca 12,3 km.. Privat skoterled markeras ut under vintern med kvistar. Var försiktig när du begär dig ut i skärgården då det brukar vara öppet i vissa sund nästan hela vintern. Vill du besöka Getskär rekommenderar vi att du följer den privata skoterleden från t ex Ryssbält eller leden från båthamnen i Fotholmsviken. I Fotholmsviken är det stora parkeringsytor för bil och släp.
Boende på Getskär:
Kalix kommun har en uthyrningsstuga på Getskär. Stugan är bland annat utrustad med gasolspis, gasolkylskåp och kamin. Ved finns i vedbod nära stugan. I anslutning till byggnaden finns dessutom en vedeldad bastu samt två torrtoaletter, varav en är handikappanpassad. I stugan finns sängar med täcken och filtar, bord, stolar samt köksutrustning. Solpaneler ger stugan viss belysning.
Ved körs under vintern ut till uthyrningsstugan av Länsstyrelsen. Gasol finns i stugan. Ett av dassen går att använda, men inte den handikappanpassade då den endast är öppen under sommaren.
Skoterleder till Malören i Kalix skärgård
Malören i Kalix skärgård.
Skoterleden till Malören från Frevisören över Halsögrundetär ca 30 km. Vissa år när förhållandena är optimala kan man åka snöskoter helt ut till Malören. När vi besökte Malören för några år sen hade vi med en lokal guide. Har du ingen kännedom om området rekomenderar vi att du kontaktar en guide eller åker ut med någon som känner till isförhållanden ut till ön. Önskar du att besöka Malören, kolla läget med Malören Lodge, maloren.se. Malören Lodge hyr ut rum i Lotsstugan enkelt perioden under vintern. Företaget kan också ordna med transport om du inte har egen skoter.
Boende på Malören:
I Lotsstugan finns sju mysiga dubbelrum och en svit. Havssviten öppnar upp över en unik utsikt som du aldrig har kunnat drömma om. Sviten har havsutsikt åt fyra väderstreck. Våra mysiga dubbelrum är inredda med en varm genuin känsla och varje rum har fått sin unika egna prägel.
Malören Lodge
https://www.maloren.se/
Mail: bokning@maloren.se
Instagram: @malorenlodge
Telefon: 073-444 56 84
Skoterklubbar i Kalix kommun:
Under fina förhållanden kan man ta sig helt ut till Malören i Kalix skärgård.
Skoterleder i Luleå skärgård
I Luleå skärgård finns ett flertal leder som stakas ut av privatpersoner, stugägare och fastboende.
I skärgården har kommunen ett flertal uthyrningsstugor på öarna Kluntarna, Småskär och Brändöskär. Stugorna är bokningsbara året runt.
Skoterleder ut till Hindersön, Stor-Brändön, Brändöskär, Småskär och Kluntarna i Luleå skärgården utgår från Hindersöstallarna. Det finns gott om parkeringsplatser för bil och släp.
Kom i håg att det är skoterförbud på öarna, förutom på Småskär och Hindersön där man får köra på markerade leder.
En liten bensinmack för båt och skotrar finns i Lövskär Fiskehamn strax innan du kommer till Hindersöstallarna. Det finns bra med parkeringsplatser i Hindersöstallarna. Det går skoterled från Hertsön och nästan från stan helt ut till Hindersöstallarna.
Bensinmacken i Löskär. Skoterled (1,3 km) går mellan Lövskär och Hindersöstallarna.
När isvägen är öppen kan man köra med bil och släp till Hindersön och parkera på stora parkeringen vid Jopikgården. Sträckan ut till Brändöskär blir betydlig kortare. Det samma med leden till Kluntarna. Är isvägen öppen till Stor-Brändön kan man parkera här och åka till Kluntarna. Man kan också åka bil och parkera vid Långön om man ska till Småskär när isvägen är öppen.
Skoterleder till Hindersön i Luleå skärgård
Jopikgården på Hindersön
Skoterleden till Hindersön går från Hindersöstallarna. Leden är markerad med kvistar av öborna. Leden går vidare från Skagsudden på norra sidan av Hindersön mellan Lappön och Hindersön in via Norrisund till Jopikgården. Leden hit är totalt ca 12,5 km. Det går också en led från Brändökonferens till Hindersön. Denna leden är totalt ca 17,5 km (till Jopikgården) och ansluter Hindersöstallarnaleden i Hannosviken mellan Lappön och Hindersön. Bastun i Björkögårdsviken är öppen hela året. I bastun finns ett relaxrum med vedugn för de som vill äta inomhus eller bara värma sig en kort stund. Bastun har stora fönster med fin utsikt ut mot havet.
Boende på Hindersön:
På Jopikgården kan du välja mellan att bo i hotellrum (4 st dubbelrum) eller i vandrahemmet. Vandrahemmet har sex rum som vardera har två våningssängar.
Skoterleder till Kluntarna i Luleå skärgård
Klutarna i bakgrunden.
Skoterleden till Kluntarna går från Hindersöstallarna via Stor-Brändön och vidare ut till Kluntarna. Leden är markerad av ledkryss, träd och kvistar. Leden är totalt ca 14,8 km från Hindersöstallarna. När isvägen är öppen kan man köra bil till Stor-Brändön och parkera bil och släp nära hamnen på ön. Leden vidare från Stor-Brändön till Kluntarna är då på ca 8 km. Bastun i Kråkskärsviken och i Storviken är öppen hela året. Intill bastun finns ett relaxrum med vedugn för de som vill äta inomhus eller bara värma sig en kort stund. Viktigt efter vinteranvändning: Töm varmvattenbehållaren ovanför aggregatet inne i bastun!
Boende på Kluntarna:
På Kluntarna har Luleå kommun 3 uthyrningsstugor för uthyrning. Madrasser, täcke och kuddar finns. Lakan/sovsäck medtages. Alla stugor är utrustade med gasolkök för matlagning.
Bokning av skärgårdsstuga gör du på kommunens hemsida-»
Skoterleder till Småskär i Luleå skärgård
Småskär. Kommunens två uthyrningsstugor bak bastun.
Skoterleden till Småskär går från Hindersöstallarna via Långön, Smulterskär och vidare ut till Bullerhamnsviken på Småskär. Leden är markerad av stugägare med träd och kvistar. Leden är totalt på 17,4 km. När isvägen är öppen kan man köra bil till Langön, parkera bilen och åka vidare till Småskär med snöskoter. Avståndet från Langön till Bullerhamnsviken på Småskär blir då på ca 10 km. Bastun i Bullerhamnsviken är öppen hela året. Intill bastun finns ett relaxrum med vedugn för de som vill äta inomhus eller bara värma sig en kort stund. Viktigt efter vinteranvändning: Töm varmvattenbehållaren ovanför aggregatet inne i bastun!
Boende på Småskär:
På Småskär har Luleå kommun 2 uthyrningsstugor för uthyrning. Madrasser, täcke och kuddar finns. Lakan/sovsäck medtages. Alla stugor är utrustade med gasolkök för matlagning.
Bokning av skärgårdsstuga gör du på kommunens hemsida-»
Skoterleder till Brändöskär i Luleå skärgård
Brändöskar fiskeläge.
Skoterleden till Brändöskär går från Hindersöstallarna till Hindersön (ca 12,5 km) och vidare ut till ön från hamnen i Björkögärdsviken nedanför Jopikgården. Leden är markerad av stugägare med träd och kvistar. Leden Björkögårdsviken till Brändöskär är totalt på ca 10,5 km. Bastun på Brändöskär är öppen hela året. Viktigt efter vinteranvändning: Töm varmvattenbehållaren ovanför aggregatet inne i bastun!
Boende på Brändöskär:
På Brändöskär har Luleå kommun 5 uthyrningsstugor för uthyrning. Madrasser, täcke och kuddar finns. Lakan/sovsäck medtages. Alla stugor är utrustade med gasolkök för matlagning.
Bokning av skärgårdsstuga gör du på kommunens hemsida-»
Skoterleder till Junkön i Luleå skärgård
Populäre solväggen i Junkön fiskehamn.
Skoterleden till Junkön går från Söröviken på Sandön. Leden är stickat med oranga reflexpinnar. Uthyrningsstugorna på Junkön och bastun är inte öppen under vintern. Man kan ta bilen med skoterslep och åka isvägen över till Sandön och därmed korta ner sträckan ut mot Junkön. Vägen på Sandön går nästan ut till Klubbviken. Kan vara svårt att hitta parkering. Leden från Söröviken till Junkön är totalt på ca 14,8 km. När hela isvägen är öppen kan man köra bil helt ut till hamnen i Junkön. Längden på bilvägen beror på isens kvalitet.
Skoterturer till Jopikgården på Hindersön i Luleå skärgård är populära
Facebookgruppen ’Skoterleder i Luleå skärgård’ är en bra sida där olika besökare informerar och där frågor ställs om isläget och leder i skärgården.
Skoterklubbar i Luleå kommun:
- Furufjärdens skoterförening-»
- Fyrklöverns Skoter & Friluftsförening-»
- Hertsö Skoterförening-»
- Snöstjärnan Råneå skoterklubb (FB)-»
- Sunderbyns Skoterförening-»
Bastuanläggningarna i Luleå skärgård är alltid öppna. Här till exempel på Småskär kan stanna till i relaxrummet intill bastun, fyra upp en brasa i ugnen och njuta av medbrakt mat i värmen.
Skoterleder i Piteå skärgård:
Njut av den stilla och fridfulla vinterskärgården! När isen är tillräckligt tjock markeras skoterleder ut i Piteå skärgård till öarna Mellerstön Vargön och Stor-Räbben. På dessa tre öar har Piteå kommun uthyrningsstugor som är bokningsbara under vintern. Skoterleden ut till öarna utgår från Bondökanalen, Renöhamn, och Piteå. Området i Bondökanalen och i Renöhamn har gott om parkeringsplatser för både bil och skotersläp.
Genom Mellerstön går även en led på ön, annars är det snöskoterförbud på alla skärgårdsöar.
Skoterleder till Mellerstön i Piteå skärgård
Stugan på Mellerstön
Skoterleden till Mellerstön går från fastlandet Renöhamn 12 km, Piteå 19 km, Bondökananalen ca 7 km) Leden är stickat med kvistar. Genom Mellerstön går även en led på ön. Härfra kan du ta dig vidare till Vargön.
Boende på Mellerstön:
Stugan på Mellerstön är för självhushåll och är utrustad med ett kök med gasolspis och gasolkyl, vedkamin, och ett sovrum med plats för 4-5 personer (våningssäng för 2-3 personer och två bäddar för 1 person), med möjlighet för ytterligare en person på viksäng eller uppblåsbar säng. Vintertid når du stugan med snöskoter eller skidor när det råder säkra isförhållanden.
Kontaktuppgifter:
Faciliteter:
- Camping och stugor: utedass, ved-fotogen-gasolkamin
- Generella faciliteter: egen brygga, eldstad
- Kök och Hushåll: gasolspis, kylskåp
- Säsong: Året runt
Skoterleder till Stor-Räbben i Piteå skärgård
Stugan på Stor-Räbben
Skoterleden till Stor-Räbben går från fastlandet Renöhamn 22 km, Piteå 29 km, Bondökananalen ca 16 km. Leden är stickat med kvistar.
Boende på Stor-Räbben:
Stugan på Stor-Räbben är för självhushåll är utrustad med ett kök med gasolspis och gasolkyl, vedkamin, och ett sovrum med plats för 4-5 personer (i två våningssäng för 2-3 personer), med möjlighet för ytterligare en person på viksäng. I stugan finns köksutrustning för sex personer med porslin, bestik, kastruller, städutrustning, diskmedel, disktrasa och toalettpapper, samt filtar och kuddar. Vintertid når du stugan med snöskoter eller skidor när det råder säkra isförhållanden.
Kontaktuppgifter
Faciliteter
- Camping och stugor: utedass, ved-fotogen-gasolkamin
- Generella faciliteter: eldstad
- Kök och Hushåll: gasolspis, kylskåp
- Säsong: Året runt
Skoterleder till Vargön i Piteå skärgård
Stugan på Vargön
Skoterleden till Vargön går från fastlandet Renöhamn 7 km, Piteå 14 km, Bondökananalen 7,5 km. Leden är stickat med kvistar.
Boende på Vargön:
På Vargön, i Koskärets naturreservat ligger två skärgårdsstugor med rum för 5-6 personer vardera. Vintertid når du stugan med snöskoter eller skidor när det råder säkra isförhållanden.
Kontaktuppgifter
Faciliteter
- Camping och stugor: utedass, ved-fotogen-gasolkamin
- Generella faciliteter: bastu, egen brygga, eldstad
- Kök och Hushåll: gasolspis, kylskåp
- Säsong: Året runt
Skoterklubbar i Piteå kommun:
Skoterleder i Skellefteå
När du är i Skellefteå befinner du dig i en skoterkommun med cirka 175 mil skoterleder som kan ta dig i stort sett vart som helst i kommunen! Det finns skoterleder till många trevliga utflyktsmål inom kommunen. När isarna på vattnen har frusit kan man ta sig via skoterleder från havet i Bottenviken och vidare inåt landet ända upp till fjällen om man så skulle önska. Det finns även leder som anknyter till samtliga angränsande kommuner.
Skoterklubbar i Skellefteå kommun:
- Bureå skoterklubb
- Byske skoterklubb
- Kågedalens skoterklubb
- Lövångers skoterklubb
- Skelleftesnöskoter
- Himlabacken skoter
- Jörns skoterklubb
- Burträskbygdens skoterklubb
- Stavaträsk skoterklubb
Skellefteå har producerat både världsmästare, europamästare, nordiska och svenska mästare i skotercross. Dessutom finns redaktionen för den rikstäckande tidskriften Snowmobile här i Skellefteå.