Båtklubbar i Norrbotten

I Norrbotten finns 12 båtklubbar från Haparanda till Piteå. Här hittar du kontaktinformation och en kort presentation över alla båtklubbar. Bli gärna medlem i en lokal båtklubb, ditt medlemskap betyder mycket för föreningen och kostar mindre än du tror!

Båtklubbar i Norrbotten
Båtklubbar i Norrbotten

Bli medlem i en lokal båtklubb

Du behöver inte äga en båt för att bli medlem. Båtklubbarna är som oftast en ideell förening och det finns många fördelar att vara medlem.

Under sommarsäsongen anordnar båtklubbarna många aktiviteter som klubbmedlemmarna kan ta del av. Det kan till exempel vara allt från jolleskola för barn eller segelskola för vuxna. Jolleskola för barn erbjuder båda segelklubbar och motorbåtsklubbar. En del av klubbarna äger jollar, kanoter, segelbåtar, motorbåtar samt ordnar olika utbildningar och andra trivselaktiviteter. Många av klubbarna har en egen barn- och ungdomsverksamhet där barnen blir engagerad i olika aktiviteter.

De flesta båtklubbarna har fina klubbstugor med klubblokal, bastu och övrig service som står öppen för medlemmar. Dessutom får du mycket tips och trix som underlättar ditt båtägande och inte minst ett trevlig umgänge med andra som delar ditt båtinteresse. Under sommaren arrangerar klubbarna trevliga arrangemang och fester, alt från surströmmingsmiddagar till midsommarfirande i trevligt umgänge.

Kontakta din lokala båtklubb och bli medlem i dag!


Haparanda Båtklubb


Klubbstugan på Hanhinkari i Haparanda skäegård.

Klubben bildades den 21 april 1953 och har sin hemort och verksamhetsområde i Haparanda. Båtklubbens klubbhus hittar ni på ön Hanhinkaari i Haparanda skärgård. Under sommarsäsongen anordnar Haparanda Båtklubb diverse aktiviteter som alla klubbmedlemmar kan ta del av. Vid klubbstugan finns lekplats för barn, en grillkåta, en vedeldad bastu samt ett utedass. Klubbstugan står öppen från midsommar till mitten av september. Alla som vill är välkomna att nyttja dessa faciliteter men helst ser vi givetvis att ni blir medlemmar. Det finns även möjlighet för medlemmar att boka klubbstugan för privat fest.

Medlemsavgifter 2024: 

Enskild medlem, 200 kr/år. Familj, 300 kr/år
I medlemsavgiften ingår 6 nummer av medlemstidningen/båttidningen Båtliv.

Ordförande: Ulf Klockare, 070-302 13 25
Hemsida: https://haparanda-batklubb.webnode.se
Klubbstuga: Hanhinkari


Båtklubben Bothnia


Haparandahamn är klubbens hemmahamn

Båtklubben Bothnia bildades den 2 maj 1973. Haparandahamn är klubbens hemmahamn och byggdes ursprungligen som en kommersiell hamn för Haparanda stad under åren 1931-1934. Ännu under 1960-talet förekom ännu handelssjöfart, men under början av 1970-talet byggdes hamnen om till en småbåtshamn. I början sköttes verksamheten av kommunen, men ganska snabbt övertog BK Bothnia skötseln och driften. Klubbstugan i Haparandahamn med bastu och övrig service står öppen för medlemmar, gästande båtars besättning och campinggäster. Toaletter och dusch är handikappanpassade. I klubbstugan finns kök, bastu och tvättmaskin. Bussförbindelse till Haparanda.

Medlemsavgifter 2024:

Medlemsavgift: 200 kr/år.
I medlemsavgiften ingår 6 nummer av medlemstidningen/båttidningen Båtliv.

Vill du bli medlem? Kontakta Börje Andersson (Sekreterare/Kassör) på mobil +4670-692 59 72 eller bkbothnia@gmail.com

Adress: Hamnvägen 500, 953 95 Nikkala
Telefon: 0922-213 22
Ordförande: Niklas Olsson, 
Hemsida: http://www.bkbothnia.se


Båtklubben Neptun


Båtklubbens stuga på Kallaxön

Båtklubben Neptun är Luleås största båtklubb och samtidigt en av Sveriges största båtklubbar. I klubben finns 250 registrerade båtar och ca 500 medlemmar. Båtklubbens stuga på Kallaxön är en av knutpunkterna i Neptuns aktiviteter, där klubbens medlemmar och annat båtfolk ofta samlas under sommaren. Verksamheten är mycket uppskattad, inte bara av medlemmarna utan också av andra klubbar och av stugägare i skärgården.

Här kan du koppla av i en barnvänlig miljö och möjlighet till att använda ett kök iordningsställt för båtfolket. Vidare finns det TV, video, pingis, dart, brädspel och böcker att låna i stugan. Jollar, leksaker och sandstrand för badande finns att disponera. Bastu och badtunna finns också.

Medlemsavgifter 2024:

För dig under 65,  500 kronor
För dig över 65, 400 kronor.
I medlemsavgiften ingår 6 nummer av medlemstidningen/båttidningen Båtliv.

Adress: Box 232, 97107 Luleå.
Telefon klubbstugan 070-375 18 10
Ordförande: Jan Nordström, 070-3971931
E-post ordförande: jan.nordstrom@dekra.com
Hemsida: http://bkneptun.se/
Facebook: Båtklubben Neptun på Facebook-»
Klubbstuga: Kallaxön
Swish: 123 114 70 73


Föreningen Allmogebåtar i Luleå

Föreningen Allmogebåtar i Luleå (FAB Luleå) bygger inte bara träbåtar. Vi försöker också bevara kunskapen om hur båtarna användes en gång i tiden. Det är inte alltid så lätt som man först kan tro. En hel del kunskap håller redan på att gå förlorad. Lika viktigt som det är att vi bevarar kunskapen om gamla allmogebåtar, är det att vi har trevligt då vi skapar något tillsammans. Sedan några år har vi en egen verkstad och klubblokal på Granudden. Föreningen har ca 100 medlemmar.

Medlemsavgifter 2024:

Föreningens årliga medlemsavgift är 200 SEK. 

Adress: Granudden - 974 22 Luleå
Ordförande: Daniel Hornberg, 070-691 5404
E-post: info@fablulea.se
Hemsida: http://www.fablulea.se/
Facebook: FAB på Facebook-» 


Kalix Segel- och Motorbåtssällskap


Klubbstugan Sjöborgen på Trutskär

Välkommen till Kalix Segel och Motorbåtssällskap, KSMS, klubbstugan Sjöborgen på Trutskär. Där träffar du båtlivsentusiaster från båtklubbar runt hela Bottenviken. Tillfälle till erfarenhetsutbyte och trevlig samvaro med likasinnade. Du har tillgång till kanoter och optimistjollar och kan koppla av i en utmärkt bastu. Här finns KSMS klubbstuga, värdstuga, lekstuga, uthyrningsstuga och lekplats för barn, grillplatser/grillstuga för vuxnas lekar!

Åtta optimistjollar finns i sjöbodan på Trutskär. Jollarna användas för att stimulera ungdomsverksamheten och står givetvis dessutom till alla medlemmars förfogande när de inte användes för detta ändamål. Det samma gäller klubbens kanoter. Under sommaren arrangeras jolleskola för barn. 

På Trutskär har KSMS en övernattningsstuga som kan hyras för kortare eller längre vistelser.
Det är fyra bäddar. Kuddar och täcken finns. Lakan+påslakan+örngott måste användas.
Kylskåp och köksutrustning finns i klubbstugan bredvid. Tillgång till bastu och jollar ingår.

Medlemsavgifter 2024:
375:-/år för hela familjen.

Klubbanläggningen är öppet 15 juni till 15 september. 

Adress: Hamnvägen 33, c/o Resin, 95270 Risögrund
E-post båtklubben: kalixsms@gmail.com
Hemsida: https://ksms.nu
Facebook: KSMS på Facebook-»
Klubbstuga: Stora Trutskär
Swish: 123 417 06 68


Luleå Segelsällskap


Klubbstugan på Likskär.

Luleå Segelsällskap bildades redan år 1884 och är en ideell förening med en fantastisk verksamhet med duktiga jolleseglare och aktiva medlemmar. Tillsammans äger och sköter vi hamn, klubbstuga, restaurang och bastu på härliga Liggskär. Klubben äger även jollar, segelbåtar, motorbåtar samt en klubbstuga för jolleseglarna. Tillsammans med medlemmarna planerar LSS olika arrangemang som det traditionella midsommarfirandet på Liggskär. LSS ordnar kappseglingar, utbildningar och andra trivselaktiviteter för hela familjen.

Medlemsavgifter 2024:

Familj/enskild 500:-
Junior 200:-
Familj och båtavgift 1200:-
Junior och båtavgift 900:-

Betalning sker till 123-608-60 45

Som medlem erhåller du fördelar i form av tillgång till anläggningen, fördelaktig båtförsäkring, du slipper erlägga hamnavgift och du stödjer vår verksamhet.

Adress: Box 172, 97105 Luleå
Klubbstugan Liggskär Tel. 0920-632 52
Jollestugan Granudden, Tel 0920-689 09
Ordförande: Per Hägglund
E-post ordförande: ordforande@luleasegelsallskap.se
Hemsida: https://luleasegelsallskap.se/
Facebook: LSS på Facebook-»
Klubbstuga: Likskär


Råneå Båtklubb

Råneå Båtklubb bildades redan år 1947 och har allt sedan dess arbetat för att främja båtlivet i vår del av den vackra Norrbottniska skärgården. Klubbens hemmahamn är Kängsön, belägen bara ett par kilometer från Råneå. Förutom hamnanläggningen med de röda små sjöbodarna finns klubbstugan på Nordanborg med utsikt över havet och inloppet. I området finns badplats, minigolf bana, frisbeegolf bana samt uthyrning av kajaker. Ett sommarcafe' är öppet från midsommar till början på augusti. Klubben har i dag ca 200 medlemmar/medlemsfamiljer.

Medlemsavgifter 2024:

Medlemsavgiften uppgår till 250 kr/år. Det inkluderar hela familjen.

Adress: Box 77, 955 22 Råneå
Ordförande: Hans Karlsson, 070-513 40 48
E-post ordförande: hansinga@hotmail.se
Telefon: 070-685 60 77
E-post båtklubben: info@raneabk.se
Hemsida: http://www.raneabk.se/
Facebook: Råneå Båtklubb på Facebook-»
Klubbstuga: Nordanborg


Piteå Båtklubb


Svinöra i Piteå skärgård, Foto: Markus Vallin.

Piteå Båtklubb, som bildades år 1922, har idag ca 1600 medlemmar och ca 800 registrerade båtar. Klubbens fina anläggning på Svinöra är ett populärt samlingsställe för alla båtfarare under hela sommaren. Klubben har ett omfattande årsprogram för alla kategorier av medlemmar med en aktiv ungdomsverksamhet som omfattar bl.a. sjösportläger och jollesegling.
Hos Piteå Båtklubb hittar du optimistjollar, 1 laser och kanoter som står till medlemmarnas och allmänhetens disposition vid klubbanläggningen. PBK verkar för gott sjövett och ökad sjösäkerhet bland båtåkare. Dessutom har PBK en egen klubbårsbok "PBK-LOGGEN" som ingår i medlemmsavgiften.

Säsongsprogram 2024-»

Medlemsavgifter 2024:

Årsvgiften för båtägare 450kr.
Familjemedlemsskap för 550kr.
Väljer du detta alternativ stödjer du klubben ytterligare, samtidigt som alla i din familj blir medlemmar. Detta gäller för familjemedlemmar med gemensam adress. För en familj med två barn eller fler blir detta ett billigare alternativ.

Adress: Box 197 941 24 Piteå
Ordförande: Peter Eriksson 070-6377464
E-post ordförande: peter.eriksson@lindbacks.se
E-post båtklubben: info@piteabatklubb.se
Klubbanläggning: 0911-24 41 13
Hemsida: http://www.piteabatklubb.se/
Facebook: Piteå Båtklubb på Facebook-»
Klubbstuga: Svinöra


Piteå Segelsällskap


Klubbstugan i Jävre-Sandholmen

Piteå segelsällskap, stiftades 1958. Piteå segelsällskap har sin klubbstugan i Jävre-Sandholmen med helt skyddad hamn och bra djup. Här finns lite utrustning för barn och ungdomar i plåtförrådet vid bryggorna, men det är låst med ett kodlås, så ni får frågan någon i styrelsen eller stugkommittén om koden. Hamnanläggningen och bastun är givetvis tillgänglig även för de som inte är med i PSS mot en mindre avgift. Klubben äger en hel del saker som kan utnyttjas av medlemmarna i aktiviteter kopplade till föreningen; solingar, jollar, motorbåtar, båthus, tävlingskurs m.m.

Säsongsprogram 2024-»

Medlemsavgifter 2024:

Enskild medlem: 400 kronor (årlig avgift)
Familjemedlemsskap: 600 kronor (årlig avgift)

Det här får ni som medlem i Pss
Ni kan delta i de verksamheter som PSS bedriver. Det är kappseglingar, eskaderseglingar, fester, utbildningar, medlemsmöten, årsmöten etc.

Adress: Hamptjärnsvägen 100, 94640 Svensbyn
Ordförande: Ulf Westerberg, 070-537 2200
E-post: ulf.westerberg@piteasciencepark.se
Hemsida: https://pss.nu/
Facebook: Piteå Segelsällskap på Facebook-»
Klubbstuga: Sandholmen


Seskarö Båtklubb

Föreningen bildades år 1977 och har i dag ca 110 medlemmar.

Adress: Idrottsvägen 26, 953 94 Seskarö
Ordförande: Göran Wigren
Hemsida: http://seskaro.net/?page_id=131


Storavans båtklubb

Storavans båtklubb har medlemmar från Arvidsjaur och Arjeplog. Båtklubben bildades 1972. Första året hade klubben 68 medlemmar. I dag finns över 100 medlemmar med ca 80 båtar i matrikeln. 

Nygatan 16 A, 93331 Arvidsjaur
E-post båtklubben: storavabat@telia.com
Facebook: Storuvan Båtklubb på Facebook-»


Töre Båtklubb, TBK


TBK:s klubbstuga i Gårdsviken på Bergön i Töre skärgård.

I slutet av 1969 började en del båtintresserade sprida sina idéer om bildandet av en båtklubb och efter en kort tid var intresset så stort att Töre Båtklubb kunde bildas. I början var medlemsantalet blygsamma 30 personer men steg raskt till drygt 230, ett antal som sedan varit ganska konstant genom åren. TBK:s klubbanläggning ligger i Gårdsviken på Bergön i Töre skärgård. Under 2017 har Töre Båtklubb genomfört en större ombyggnation av anläggningen. Klubben har också kunnat anlägga en större lekpark för de minsta besökare. 
Ombyggnationen har framför allt tagit fasta på att göra området kring anläggningen tillgänglig även för rörelsehindrade. Förutom spänger som nu förbinder hela området samt rullstolsramper till samtliga byggnader har även en handikapptoalett byggts.

Kanot och segeljollar går att låna. Klubben har också en gäststuga med fyra bäddar man kan hyra om man har trångt ombord och vill ha med sig gäster. Täcken och kuddar finns. Man tar med egna sängkläder, påslakan, underlakan och örngott.

Medlemsavgift 2024:
Familjemedlemskap 400kr/år.
Enskilt medlemskap 300kr/år

Adress: Täktvägen 9, 950 40 Töre
Ordförande:
Camilla Nilsson, 070 202 60 06
E-post: flismilla@hotmail.com
Hemsida: http://www.torebatklubb.org
Facebook: Töre Båtklubb på Facebook-»
Klubbstuga: Bergön, Gårdsviken

 

Båt- och seglarförbund i Norrbotten


Bottenvikens Båtförbund

Bottenvikens Båtförbund ”BBF” är en paraplyorganisation för anslutna båtklubbarna i Bottenviken och arbetar med att stötta och samordna i båtlivsfrågor.
BBF är de anslutna klubbarnas länk till Svenska Båtunionen och sköter bland annat utbildning i Båtunionens Klubbadministrationssystem BAS.

Förbundsstyrelsen
Ordförande Örjan Stenudd, 0923-16688
Vice ordförande: Jan Bergdahl
Sekreterare/BAS-Coach: Janne Thelin, 070-3880631

E-post: info@bottenvikensbatforbund.com
E-post ordförande: kusthuset@gmail.com
Hemsida: https://www.bottenvikensbatforbund.com/


Norrbottens Seglarförbund

Norrbottens seglarförbund är en av sjutton distrikt som ingår i Svenska seglarförbundet. Distriktet omfattar tre båtklubbar med ca 1500 medlemmar. NSF huvudsakliga uppgift är att samordna och sanktionera kappseglingar i distriktet, samt stödja klubbarna med utbildningar av funktionärer.

Östra Villavägen 58, 972 51 Luleå
Ordförande: Jenny Nordström, 070 2828 148
E-post ordförande: jennygnordstrom@gmail.com
Hemsida: https://www.svensksegling.se/Distrikt/NorrbottensSeglarforbund/