Baggen i Piteå skärgård

Baggen är en av de största öarna i Piteå skärgård. Naturens kontraster blir sällan så tydliga som i skärgården. Baggen är inget undantag. Ön bjuder på en härlig variation, målad med naturens egen målarfärg.

Baggen i Piteå skärgård
Baggen i Piteå skärgård

Gästhamnen på Baggen

Förtöjning: Naturhamn
Hamndjup: 
Hamnplatser:
Hamnservice
Uthyrningsstuga: 4-bäddsstugor. Mer info under rubriken "Boende".
GPS-koordinater (lat, lon):
65.319321, 21.769066

Vid den brantaste klippan, Själahällan, finns en gästhamn.

Sydvästsidans höga branta hällar och de mellanliggande sandvikarna skapar en badvänlig miljö. Äventyrsbad på riktigt skulle man kanske kunna säga. Det förklarar, i kombination med gästhamnen varför Baggen är en mycket populär destination i Piteås skärgård.

Du som inte badar kan istället titta förbi Friluftskapellet. Det händer faktiskt att folk gifter sig ute på Baggen, något som efter ett besök inte alls är så svårt att förstå. Besök Baggen, en av de största och mest mångfacetterade öarna i Piteå skärgård.

Kapellet består av ett träkors, ett enkelt altare i form av en flat stenhäll, grovt bilade stockar som sittplatser samt en altartavla bestående av en vacker utsikt över havet. Vid Själahällan kan man också se rester av en prästs gruvbrytningsförsök från slutet av 700-talet. Det sägs att prästen Carl Solander, far till Daniel Solander, en av Carl von Linnés främsta lärjungar var initiativtagare till gruvbrytningen.
På Baggen kan man se spår av den säljakt som bedrivits och 577 började brukas av Öjebyns Kyrkobord. Enligt obestyrkta uppgifter ska rätten vara donerad av drottning Kristina.

Vid Själahällen finns allmän brygga och vindskydd.

Namnet Baggen kan vara av samiskt ursprung. "Pakte" på samiska betyder brant klippa, vilket så småningom kan ha försvenskats till Baggen.