Quiz: Luleå Skärgård

Luleå skärgård är en del av den kust som sträcker sig från den västerbottniska gränsen i söder till den finska i nordost. Luleå skärgård tillhör en av de vackraste i landet och som också kan erbjuda ett rikt och annorlunda växt- och fågelliv. Men vad kan du om vår skärgård?

1. På vilken ö arbetade ungefär 70 arbetare som huvudsakligen producerade virke till silltunnor som exporterades till Norge.

På vilken ö arbetade ungefär 70 arbetare som huvudsakligen producerade virke till silltunnor som exporterades till Norge.
Altappen
Stenborg
Gråsjälören

2. Vart ligger Båtklubben Neptuns klubbanläggning?

Vart ligger Båtklubben Neptuns klubbanläggning?
Kallaxön
Likskär

3. Drottning Christina gav 1652 denna ö i gåva till borgarna i den nybildade Luleå stad (1621). Vilken ö är det?

Drottning Christina gav 1652 denna ö i gåva till borgarna i den nybildade Luleå stad (1621). Vilken ö är det?
Brändöskär
Kluntarna
Småskär

4. På vilken ö finns kapellet på bilden?

På vilken ö finns kapellet på bilden?
Brändöskär
Rödkallen
Småskär

5. På vilken ö bor flest bofasta?

Bild: I det allra yttersta havsbandet i Luleå skärgård ligger Rödkallen som en utpost mot Finland. Här finns ett 30-tal små röda stugor som man bodde i förr medan man var ute på fiske. Stugorna är nu privatägda och används som sommarstugor.

På vilken ö bor flest bofasta?
Hindersön
Sandön
Storbrändön

6. Vad heter turbåten som trafikerar skärgården och anlöper Hindersön, Brändöskär, Småskär, Kluntarna och Junkön under sommaren?

Bild: Stella Marina är turbåten som går varje dag under sommaren från Luleå till Klubbviken.

Vad heter turbåten som trafikerar skärgården och anlöper Hindersön, Brändöskär, Småskär, Kluntarna och Junkön under sommaren?
Kungsholm
Laponia
Symfoni

7. Var ligger turbåtskajen där turbåtarna avgår från?

Bild: Gästhamnen på Hindersön, Björkögärdsviken dit turbåten anlöper under sommaren.

Var ligger turbåtskajen där turbåtarna avgår från?
Norra Hamn
Södra Hamn

8. Sjöfartsverket har fem egna isbrytare, Ale, Atle, Frej, Oden och Ymer. Vad heter den minsta isbrytaren som opererar från Luleå?

Sjöfartsverket har fem egna isbrytare, Ale, Atle, Frej, Oden och Ymer. Vad heter den minsta isbrytaren som opererar från Luleå?
Ale
Atle
Frej
Oden
Ymer

9. På vilken ö finns det ett Skärgårdsmuseum?

På vilken ö finns det ett Skärgårdsmuseum?
Hindersön
Klubbviken
Junkön

10. På vilka öar har Luleå kommun flest uthyrningsstugor?

Bild: Uthyrningsstugor på Klubbviken Havsbad.

På vilka öar har Luleå kommun flest uthyrningsstugor?
Brändöskär
Junkön
Kluntarna
Småskär

11. Ön Altappen är av stor betydelse i den Norrbottniska historien. Den representerar industrialismens genombrott i Norrbotten och var under denna tid den främsta anläggningen. Här fanns både järnsmältverk och sågverk. I anslutning till sågverket byggdes ett helt samhälle upp. En tragisk olycka gjorde att hela samhället brann ned och Altappen avfolkades. Vilket år hände olyckan?

Ön Altappen är av stor betydelse i den Norrbottniska historien. Den representerar industrialismens genombrott i Norrbotten och var under denna tid den främsta anläggningen. Här fanns både järnsmältverk och sågverk. I anslutning till sågverket byggdes ett helt samhälle upp. En tragisk olycka gjorde att hela samhället brann ned och Altappen avfolkades. Vilket år hände olyckan?
1898
1908
1918

12. Hur många öar finns det i Luleå skärgård?

Bild: Mitt i stadsfjärden ett stenkast från Luleå stadskärna ligger ön Gråsjälören. En typisk skärgårdsö med vackra sandständer.

Hur många öar finns det i Luleå skärgård?
768
1240
1312

13. Sandgrönnorna är ett mäktigt sanddynlandskap - en fortsättning på Luleälvsåsen. Här råder landstigningsförbud mellan 1 maj och 31 juli. Det är även förbjudet att uppehålla sig inom 200 meter från öarna. Är Sandgrönnorna ett naturreservat eller nationalpark?

Sandgrönnorna är ett mäktigt sanddynlandskap - en fortsättning på Luleälvsåsen. Här råder landstigningsförbud mellan 1 maj och 31 juli. Det är även förbjudet att uppehålla sig inom 200 meter från öarna. Är Sandgrönnorna ett naturreservat eller nationalpark?
Nationalpark
Naturreservat

14. Vilken ö är den största i Luleå skärgård?

Vilken ö är den största i Luleå skärgård?
Hindersön
Sandön
Kallaxön

15. Ett måste när du besöker denna ö är att gå och titta på den vackra gamla hattkvarnen. Den ligger bara några hundra meter nordväst om fiskeläget. Väderkvarnen byggdes troligen någon gång i slutet av 1700-talet, av vem är omtvistat. På vilken ö ligger kvarnen?

Ett måste när du besöker denna ö är att gå och titta på den vackra gamla hattkvarnen. Den ligger bara några hundra meter nordväst om fiskeläget. Väderkvarnen byggdes troligen någon gång i slutet av 1700-talet, av vem är omtvistat. På vilken ö ligger kvarnen?
Hindersön
Junkön
Storbrändön

16. På vilka av dessa öar har Luleå kommun fler än en bastu?

På vilka av dessa öar har Luleå kommun fler än en bastu?
Brändöskär
Hindersön
Kluntarna
Småskär