Stensborg i Luleå skärgård

Ett populärt tätortsnära utflyktsmål för Luleåbor. Stensborg ligger ca 1,7 nm från Södra hamn och besöks flitigt av båtfolket under sommaren.

Stensborg i Luleå skärgård
Stensborg i Luleå skärgård

Gästhamnen på Stensborg

Förtöjning: Flyt- och fast brygga.
Hamndjup: 10 m
Hamnplatser: 114 bryggmeter (bryggmeter eftersom man dels inte kan lägga till på insidan om bryggorna, ej lämpligt med akterankring i spinken).
Hamnservice: Grillplatser, toalett, kulturminnen.
Gästhamnsavgift: 100 kronor per dygn. Swisha till: 123-0190413 vid angöring och märk betalningen med båtens namn och ö.
Övrigt: Vedbod, kulturminne av gammalt sågverk.
GPS-koordinater (lat, lon):
65.557847, 22.158426

Hamnen är djup och har kapacitet för ett 15 båtar. På ön finns flera fina grillplatser. Vill du tälta kan du göra det på öns norra sida med fantastisk utsikt mot stan. Där finns fina plana gräsytor för tältning. Nära till toaletter, grillplatser och vedbod.

Stensborg

Stensborg
Bilden är tagen för en del år sen men man kan fortfarande njuta sin mat på bryggan.

Stensborg

Detta läge bidrog till att man här byggde ett sågverk i slutet av 1800-talet.
På Stensborg hittar man idag lämningar från sågverk som var i drift ända fram till 1920-talet. Här arbetade ungefär 70 arbetare som huvudsakligen producerade virke till silltunnor som exporterades till Norge. Timret kom via flottningen på Lule älv.

 

Hyr bastuflotte på Stensborg!

Innerst i viken på Stensborg ligger en flytande bastuflotte som är mycket mer än en bastu. Ombord på den 80 kvm stora flotten kan du och ditt sällskap bada äkta vedeldad bastu, eller bara njuta av miljön och äta en god måltid. Storstugan på flotten är tillräckligt stor för att duka för 20 personer. Och den värmer gott om det är kyligt ute.

Läs mer här-»

Lördagen 30 september 2014 vaknade Luleå till en strålande sensommardag. Solen sken från en blå himmel och temperaturen steg till nästan 20 grader. Stadsfjärden låg blank och skön och lockade till en båttur. Vart kan man åka när man bara har några korta timmars ledighet? Jo till Stensborg, ett nära utflyktsmål 1,5 sjömil från Ettans Båthamn. Stensborg är idag en grönskande utflyktsplats med flera fina vikar och tilläggsplatser. Inne i den långa och djupa viken finns flera fina eldplatser och toaletter som Luleå kommun har ställt i ordning.