Om Luleå Skärgård

Luleå skärgård är en del av den kust som sträcker sig från den västerbottniska gränsen i söder till den finska i nordost. Med sina över 1312 öar tillhör Luleå skärgård en av de vackraste i landet som också kan erbjuda ett rikt och annorlunda växt- och fågelliv. På många öar har Luleå kommun uppfört uthyrningsstugor, raststugor, bastu, bryggor, toaletter mm.

Om Luleå Skärgård
Brändöskär i Luleå skärgård.

Öar i Luleå Skärgård

Luleå skärgård består av 1 312 öar, kobbar och skär med varierande natur, välbevarad kulturhistoria och ett unikt växt- och djurliv. Luleå skärgård är en brackvattenskärgård, vilket gör den speciell med unik flora och fauna.

ALTAPPEN
Flytbrygga, grillplatser, toalett, vedföråd, vandringsleder, kulturminner.

ANTNÄS-BÖRSTSKÄR
Betongbrygga, grillplats, toalett, bastu, raststuga, vandringsleder och badvik.

BRÄNDÖSKÄR 
Flytbrygga, grillplatser, toalett, vedföråd, vandringsleder, uthyrningsstugor, bastu, turbåt, sophantering.

DEGERÖ-BÖRSTSKÄR    
Flytbrygga, grillplats, toalett och raststuga.    

GRÅSKÄLÖREN
Flytbrygga, grillplats, toalett.

HINDERSÖN 
Flytbrygga, grillplatser, toalett, vedföråd, vandringsleder, vandrarhem, bastu, turbåt, sophantering.

JUNKÖN
Flytbrygga, grillplatser, café och  kiosk, stugvärdar, dusch, toalett, vedföråd, vandringsleder, uthyrningsstugor, bastu, turbåt, sophantering.

KALLAXÖN
Flytbrygga, grillplatser, cafe kiosk, dusch, toalett, vedföråd, vandringsleder, bastu, sophantering. Båtklubben Neptuns klubbstuga.

KLUBBVIKEN HAVSBAD
Flytbrygga, grillplatser, restaurang, kiosk, badstrand, dusch, toalett, vandringsleder, uthyrningsstugor, bastu, sophantering.

KLUNTARNA
Flytbrygga, grillplatser, kiosk, stugvärdar, toalett, vedföråd, vandringsleder, uthyrningsstugor, bastu, turbåt, sophantering.

KLUNTARNA FISKELÄGE
Grillplatser, vandringsstiger.

LIKSKÄR
Flytbrygga, grillplatser, kiosk, dusch, tvättmaskin, toalett, vandringsleder, bastu, sophantering. Luleå Segelsällskaps anläggning.

RÖDKALLEN
Brygga, grillplats, toalett.

SANDGRÖNNORNA / SVALPEN

SMÅSKÄR
Flytbrygga, grillplatser, kiosk, stugvärdar, toalett, vedföråd, vandringsleder, uthyrningsstugor, bastu, turbåt, sophantering.

STENSBORG 
Flytbrygga, grillplats, toalett.

Kluntarna fiskeläget.

Det nordliga läget gör också att sommarljuset samt vintermörkret ger skärgården unika förhållanden med till exempel metertjocka isar vintertid. Medeldjupet är bara strax under tio meter och skärgårdens utseende förändras årligen på grund av postglacial landhöjning. 

Småbåtshamnar i Luleå

Här hittar du översikt och information över 29 småbåtshamnar i Luleå kommun. Varje hamn har en egen presentations sida med gästhamnar, kontaktpersoner, service med mera.

Småbåtshamnar i Luleå-»

Luleå skärgård och dess öar

Nästan alla platser omkring oss har ett namn. Det har även öar, holmar och skär. Men vad är bakgrunden till dom olika namnen på öar i Luleå skärgård. Några av platserna vi har med är i dag fastland. Persön och Hertsön är två exempel som tidigare varit öar men är i dag på grund av landhöjningen (cirka 10 mm/år) fastland.

Läs hela artikeln här-»

Floran och faunan är unik

I skärgården växer hjortron, havtorn och åkerbär. Tycker du om att fiska finns strömming, sik, lax, abborre, harr, gädda och löja i våra vatten. Har du tur kan du se sälar som simmar i Luleå skärgård. Till och med valar har upptäckts i skärgården, mer än en gång! 2012 upptäcktes en livs levande knölval vid Bergnäsbron i Luleå. Sommaren 1978 gick en 10 meter lång val fast i en fiskfälla utanför Kunoö­hällan.

Vandringsleder i Luleå skärgård

I vår skärgård finns en mängd spännande småvägar och stigar att följa. Var du än går så får du en garanterat härlig naturupplevelse t ex längs en milsvid sandstrand eller mitt inne i urskogen på någon av de skogbeklädda stora öarna.

Distanstabell för Luleå skärgård

Våra avståndstabeller visar hur långt det är mellan olika besöksmål i Luleå skärgård. Tabellen visar inte alltid kortaste avstånd. Under mätning har vi följt leder där dom finns. Se tabellen som ett hjälpmedel för att beräkna ca avstånd när du är ute och seglar från ett besöksmål till ett annat. 

Avstånden är i nautisk mil (nm, även benämnd distansminut) där 1 nm är 1852 meter. Vi har valt rutterna med erfarenhet av hur båtägare ofta färdas. Väljer man en annan väg blir avståndet naturligtvis annorlunda.