Brändöskär i Luleå skärgård

Brändöskär i Luleå skärgård
Brändöskär i Luleå skärgård

Gästhamnen på Brändöskär

Förtöjning: Flytbrygga
Hamndjup: 2,5 - 4 m.
Hamnplatser: 15 gästplatser (natthamn)
Hamnservice: Grillplats, toalett, sophantering, bastu, vatten, uthyrningsstuga, turbåt.
Gästhamnsavgift: 60 kr/dygn. Swisha till: 123-0190413 vid angöring och märk betalningen med båtens namn och ö.
GPS-koordinater (lat, lon):
65.526869, 22.79868

Övrigt: Gammalt fiskeläge, skärgårdskapell, badvik, strövstigar, turbåt.
Luleå kommun har 5 uthyrningsstugor på Brändöskär. Turbåten M/S Symfoni anlöper Brändöskär under sommaren. Turlista hittar du under vår starsida. Labyrint på Uddskärs sydostudde, cirka 150 meter in i skogen. Se också "Vandringsleder på Brändöskär".

Hamnservice Brändöskär i Luleå skärgård

Brändöskär

Brändöskär ligger ca 24 nm från Södra Hamn i Luleå. Angöring av fiskelägret kan ske från två håll, från ost och syd mellan Brändöskär och Hällgrundet. Följ prickarna noga. Inne i viken kan du lägga till vid den 35 meter långa allmänna bryggan med 15 gästplatser. Hamnen har ett djup på 2,5 – 4 meter. Lägg inte till vid sjöbodarna i viken som är privata. Nära hamnen finns sopstation, toaletter, bastu och vatten. På bastu väggen finns en lista för bokning av tider.

Hamnen i Brändöskär

Ön är i sin yttre del höglänt och består av rundslipade klippor. Fiskeläget ligger i en skyddad vik. Vid hårt väder kan det vara svårt att både gå in och ut ur viken, speciellt vid sydvästlig vind.

Sevärt: Kapellet, bergarten haparandamonzonit på klipphällarna mot havet, miljön i allmänhet. Ola Taube, en konstnär från Luleå bor under sommaren på Uddskär, en del av Brändöskär, och har utställning i sin ateljé. Musikaliska akvareller med havsmotiv väntar den som gör ett besök.

Brändöskär

Turbåt
För att komma till Brändöskär kan man sommartid åka med bl. a M/S Symfoni och M/S Laponia. Vintertid kan man köra snöskoter på märkta leder från Hindersön eller åka skidor.

Kristusstatyen på Hällgrundet

Kristusstatyn på Hällgrundet
Konstnären Erik Marklund uppförde i 1957 Kristusstatyn på Hällgrundet. I vissa ljusförhållanden syns statyn långt ut till havs som en vit angöringsfyr yill Brändöskär.

Brändöskär naturreservat i Luleå skärgård
Brändöskär är ett kommunalt naturreservat som omfattar Brändöskär och Haraskär (Klubben). Till reservatet hör även ön Hällgrundet och halvön Persögrundet. Läs mer om naturreservat-»

Film från Brändöskär

Film från Brändöskär.