Om Kalix Skärgård

Kalix skärgård ligger i Bottenvikens innersta hörn och är spännande med sin blandning av klippöar och låglänta sandstränder.

Om Kalix Skärgård
Getskär i Kalix skärgård.

Öar i Kalix Skärgård

Det är lätt att hitta ett alldeles eget smultronställe längs kusten i Kalix skärgård eller på någon av de många öarna och skären. För den som vill uppleva en storslagen och varierande skärgård är Kalix en pärla.

GÅRDSVIKEN (BERGÖN)
Flytbrygga, utedass samt grillplats med ved.

GETSKÄR / RENSKÄR 
Torrtoa, bastu, grillplatser, uthyrningsstuga.

HALSÖN 
Naturhamn, grillplatser, sittgrupper och soptunnor.

HUVÖN 
Naturhamn

KOHAMN (BERGÖN) 
Flytbryggor, utedass, grillplatser med ved samt soprum för avlämning av sopor.

LIKSKÄR 
Privata hamnar, grillplatser.

MALÖREN 
Boende i gamla lotshuset, grillplatser.

NÄVERÖN 
Brygga med gästplatser. Rastplats med grillplats och fin sandstrand.

NORDANSKÄR
Brygga samt grillplatser.

RÅNÖN
Brygga. Grillplatser, torrtoalett. 

STORA TRUTSKÄR
Klubbstuga för Kalix Segel och Motorbåtssällskap, grillkåta, grillplatser, lekstuga för barn, utedass, kanot och jollar, bastu samt en uthyrningsstuga.

Pärlor i Kalix skärgård

Att åka båt genom Kalix skärgård är en resa med många upplevelser. Följ med på en båttur! Vi börjar västerifrån och lägger till vid Bergön. Här finns två fina båthamnar att välja på: Gårdsviken med bryggor och en utmärkt bastu sköts av Töre båtklubb. Kohamn i närheten är skyddad för vindar från alla håll. Kohamn påminner faktiskt om en liten atoll i Söderhavet, men med tallar och björkar på stränderna istället för kokospalmer.


Kohamn

Kohamn i Kalix skärgård

Vi färdas österut längs kusten och kommer till Rånön med ett fint kapell innanför den skyddade båthamnen. Rånön är Norrbottens största ö och var under århundraden den enda ön i Kalix skärgård som hade bofast befolkning. Ön har en gammal historia inom jordbruk och fiske. En långpromenad runt ön är en upplevelse.


Rånön med ett fint kapell innanför den skyddade båthamnen.

Nu närmar vi oss Kalixälvens utlopp. Vi passerar förbi en rad öar som ligger så tätt att det känns som att segla i kanaler. I Marahamn som ligger på fastlandssidan passerar vi den största båthamnen med ungefär 450 båtplatser. Bortom trädtopparna skymtar röken från Karlsborgsverkens skorstenar. Här möter vi Kalixälvens utlopp i Bottenviken. Älven är bred och mäktig som en havsvik. Man kan faktiskt säga att skärgården börjar ända inne vid Kalix samhälle. Karlsborg småbåtshamn med Karlsborgsverken i bakgrunnen.


Karlsborg småbåtshamn med Karlsborgsverken i bakgrunnen.

Vi fortsätter österut och kommer till Kalix Havsbad, eller Camp Frevisören med stugor, husvagnsparkering, restaurang och en fin badstrand. Resan för oss norrut till Båtskärsnäs, eller Baskeri som samhället kallas på finska. Här lastade segelskeppen sågade bräder och seglade ut i världen, tills tiderna blev kärva och sågverket stängde. I dag kan man lämna in sin båt på Norrkust Marina i Båtskärsnäs och få service om båten eller motorn krånglar.

Malören skärgårdskapell

Till slut styr vi söderut, mot havet. Där himmel och hav möts i horisonten skymtar en fyr och tornet på ett kapell. Mitt emellan de svenska och finska kusterna stiger lotsarnas legendariska ö, Malören, upp ur havet. Har vi tur kan vi få vara med om ett bröllop i kapellet, kanske vårt eget? Det vore väl en upplevelse? 

- Välkomna på en resa i Kalix skärgård!

Avståndstabell i distansminut Kalix skärgård

Våra avståndstabeller visar hur långt det är mellan olika besöksmål i Kalix skärgård. Tabellen visar inte alltid kortaste avstånd. Under mätning har vi följt leder där dom finns. 

Se tabellen som ett hjälpmedel för att beräkna ca avstånd när du är ute och seglar från ett besöksmål till ett annat. Avstånden är i nautisk mil (nm, även benämnd distansminut) där 1 nm är 1852 meter.