Om Kalix Skärgård

Kalix skärgård har 792 öar och ligger i Bottenvikens innersta hörn. Skärgården är vacker och spännande med sin blandning av klippöar och låglänta sandstränder. På en av öarna spelades Robinson 2021 in. En anna ö, Huvön med branta klippväggar och raviner som störtar rakt ner i havet, blev vid en landsomfattande omröstning utsätt till en av Sveriges vackraste öar!

Om Kalix Skärgård
Malören i Kalix skärgård.Hamnen i Marahamn.

Öar i Kalix Skärgård

Det är lätt att hitta ett alldeles eget smultronställe längs kusten i Kalix skärgård eller på någon av de många öarna och skären. För den som vill uppleva en storslagen och varierande skärgård är Kalix en pärla.

GÅRDSVIKEN (BERGÖN)
Här finns några spännande grottor som för dig tillbaks i tiden.
Flytbrygga, utedass samt grillplats med ved.

GETSKÄR / RENSKÄR 
Getskär har en uthyrningsstuga, fina grillplatser vid stranden, vedförråd, strövstigar, toaletter samt en bastu. 
Torrtoa, bastu, grillplatser, uthyrningsstuga.

HALSÖN / KALLSKÄR 
Halsön-Kallskär är en av öarna där Robinson 2021 spelades in.
Naturhamn, grillplatser, sittgrupper och soptunnor.

HUVÖN 
Det som är allra mest kännetecknande för ön är de branta klippväggarna och ravinerna som störtar rakt ner i havet.
Naturhamn. Vid en landsomfattande omröstning utsågs Huvön till en av Sveriges vackraste öar!

KOHAMN (BERGÖN) 
Kohamn har fått sitt namn av att här släppte bönderna ut sina kor på sommarbete. Den djupa lagunen gjorde att större båtar kunde angöra helt intill land.
Flytbryggor, utedass, grillplatser med ved samt soprum för avlämning av sopor.

LIKSKÄR 
Ett gammalt fiskeläge och vacker stenholme som är grunden till naturreservatet med samma namn. Likskär är Kalix skärgårds enda naturreservat och omfattar 25 öar och mindre skär.
Privata hamnar, grillplatser.

MALÖREN 
Malören är en vacker ö i den yttersta skärgården i Kalix. Ett av bottniska kustens märkligaste och vackraste kapell finns på Malören, det brukar benämnas som "Skärgårdens domkyrka" eftersom det är den enda havskyrkan som har en domkyrkas spira på taket. 
Boende i gamla lotshuset, grillplatser.

NÄVERÖN 
Näverön är ett omtyckt utflyktsmål, på öns västra sida finns en vik med en sandstrand som används flitigt för sol och bad.
Brygga med gästplatser. Rastplats med grillplats och fin sandstrand.

NORDANSKÄR
1886 grundade J. August Bergman den nordligaste bad- och kurorten på ön Nordanskär. Redan samma år sattes bygget igång med vägarbete, stenhuggare, byggjobbare, murare, målare, smeder, plåtslagare och tapetserare.
Brygga samt grillplatser.

RÅNÖN
Rånön är en gammal jordbruks- och fiskarby i äkta skärgårdsmiljö och var under århundraden den enda ön i Kalix skärgård som hade bofast befolkning. Under sommaren lever Rånön upp då många sommargäster ankommer ön. 
Brygga. Grillplatser, torrtoalett. 

STORA TRUTSKÄR
Klubbstuga för Kalix Segel och Motorbåtssällskap, grillkåta, grillplatser, lekstuga för barn, utedass, kanot och jollar, bastu samt en uthyrningsstuga.

Småbåtshamnar i Kalix

Här hittar du översikt och information över 20 småbåtshamnar i Kalix kommun. Varje hamn har en egen presentations sida med gästhamnar, kontaktpersoner, service med mera.

Småbåtshamnar i Kalix-»

Pärlor i Kalix skärgård

Att åka båt genom Kalix skärgård är en resa med många upplevelser. Följ med på en båttur! Vi börjar västerifrån och lägger till vid Bergön. Här finns två fina båthamnar att välja på: Gårdsviken med bryggor och en utmärkt bastu sköts av Töre båtklubb. Kohamn i närheten är skyddad för vindar från alla håll. Kohamn påminner faktiskt om en liten atoll i Söderhavet, men med tallar och björkar på stränderna istället för kokospalmer.


Kohamn

Kohamn i Kalix skärgård

Vi färdas österut längs kusten och kommer till Rånön med ett fint kapell innanför den skyddade båthamnen. Rånön är Norrbottens största ö och var under århundraden den enda ön i Kalix skärgård som hade bofast befolkning. Ön har en gammal historia inom jordbruk och fiske. En långpromenad runt ön är en upplevelse.


Rånön med ett fint kapell innanför den skyddade båthamnen.

Nu närmar vi oss Kalixälvens utlopp. Vi passerar förbi en rad öar som ligger så tätt att det känns som att segla i kanaler. I Marahamn som ligger på fastlandssidan passerar vi den största båthamnen med ungefär 450 båtplatser.

Bortom trädtopparna skymtar röken från Karlsborgsverkens skorstenar. Här möter vi Kalixälvens utlopp i Bottenviken. Älven är bred och mäktig som en havsvik. Man kan faktiskt säga att skärgården börjar ända inne vid Kalix samhälle. Karlsborg småbåtshamn med Karlsborgsverken i bakgrunnen.


Karlsborg småbåtshamn med Karlsborgsverken i bakgrunnen.

Vi fortsätter österut och kommer till Kalix Havsbad, eller Camp Frevisören med stugor, husvagnsparkering, restaurang och en fin badstrand. Resan för oss norrut till Båtskärsnäs, eller Baskeri som samhället kallas på finska. Här lastade segelskeppen sågade bräder och seglade ut i världen, tills tiderna blev kärva och sågverket stängde. I dag kan man lämna in sin båt på Norrkust Marina i Båtskärsnäs och få service om båten eller motorn krånglar.

Malören skärgårdskapell

Till slut styr vi söderut, mot havet. Där himmel och hav möts i horisonten skymtar en fyr och tornet på ett kapell. Mitt emellan de svenska och finska kusterna stiger lotsarnas legendariska ö, Malören, upp ur havet. Har vi tur kan vi få vara med om ett bröllop i kapellet, kanske vårt eget? Det vore väl en upplevelse? 

- Välkomna på en resa i Kalix skärgård!

Avståndstabell i distansminut Kalix skärgård

Våra avståndstabeller visar hur långt det är mellan olika besöksmål i Kalix skärgård. Tabellen visar inte alltid kortaste avstånd. Under mätning har vi följt leder där dom finns. 

Se tabellen som ett hjälpmedel för att beräkna ca avstånd när du är ute och seglar från ett besöksmål till ett annat. Avstånden är i nautisk mil (nm, även benämnd distansminut) där 1 nm är 1852 meter.