Nordanskär i Kalix skärgård

1886 grundade J. August Bergman den nordligaste bad- och kurorten på ön Nordanskär. Redan samma år sattes bygget igång med vägarbete, stenhuggare, byggjobbare, murare, målare, smeder, plåtslagare och tapetserare.

Nordanskär i Kalix skärgård
Nordanskär i Kalix skärgård

Gästhamnen på Nordanskär

Förtöjning: Brygga
Hamndjup: 
Hamnplatser:
Hamnservice: Grillplatser
GPS-koordinater (lat, lon):
65.778473, 23.25119

Övrigt: Ön Nordanskär ligger i utloppet av Kalixälven. På nordvästra sidan av ön finns även en populär sandstrand och en mycket fin lättangörlig brygga samt grillplatser. Turbåtstrafik har sporadiskt trafikerat ön.

På den tiden fanns det en kyrka, 12 villor för besökare, dräng- stuga, badhus med varmt och kallt vatten, telefon, hotell, festvåning, gillestuga, tennisplan, rodd- och seg- lingsbåtar m.m.

Förutom detta erbjöds gästerna mot ersättning gyttjebad, karbad, massage och elektricitet. Badgästerna som kunde komma ända från Stockholm, kom med någon av de ångbåtar som dagligen gick från Haparanda eller Luleå.

Till Nordanskär kom folk för att koppla av eller kurera sig från olika sjukdomar, bland annat besöktes ön av Selma Lagerlöf. Några av de sjukdomar som var mycket vanliga hos gästerna var bland annat blodbrist, allmän svaghet, reumatism, nervsjukdomar och mag- och tarmsjuka. 1918 såldes allt på auktion, flera av villorna hamnade i Luleå. Kyrkan flyttades till Björkfors.

Idag finns bara grunder kvar efter den forna anläggning- en och på senare år har en promenadstig iordningställts som med skyltar guidar och informerar om historien. På nordvästra sidan av ön finns även en populär sandstrand och en mycket fin lättangörlig brygga samt grillplatser. Turbåtstrafik har sporadiskt trafikerat ön.

Distanstabeller för Kalix