Finska kusten Bottenviken

Den finländska kustlinjen sträcker sig från Finska viken och ända upp till Bottenviken. Och den är många mil lång! Besök de gamla fiskebyarna och känn skärgårdens historia. Föreställ dig hur livet på dessa öar såg ut när gamla segelbåtar gled fram på vattnet.

Finska kusten Bottenviken
Fyren på Tankar

Svenska och finska seglare har i över hundra år besökt och tävlat med varandra på båda sidor av gränsen. I dag är det populärt att segla upp till nordligaste punktet i Bottenviken i Töre. Många väljer svenska sidan upp och finska sidan ned. Därför har vi på Bottenviken.se taget med en översikt över några besöksmål på finska sidan i Bottenviken.

IIN RÖYTTÄ
Röyttä i Ijo är en cirka 60 hektar stor holme som ligger 40 km norr om Uleåborg och cirka 4 km väster om Praavannokka hamn i Ijo.

KARLÖ
Karlö (finska Hailuoto) är Bottenvikens största men Finlands femte största ö och ligger utanför Uleåborg.

KEMI
När du närmar dig Kemi, ser du en blå flagga vaja på vågbrytaren. Den blåa flaggan betyder att hamnen är välskött. Bakom vågbrytaren finns gästbåtshamnen, som är nästan mitt i staden.

KUIVANIEMI
Kuivaniemi ligger i Norra Österbotten mellan Uleåborg och Kemi. Kuivaniemi har 2 036 invånare.  

MAAKALLA
Maakalla och Ulkokalla kallas Kallankari-öarna och ligger 22 km väst för Kalajoki.

RITGRUND
Fyren på Ritgrund är Finlands enda fyr gjord av trä. Båken har lotsat skepp i över 130 år, men används inte längre i dag som fyr.

SELKÄSARVI
Selkäsarvi ingår i en nationalpark som heter Perämeri Nationalpark, vilket betyder Bottenvikens Nationalpark. Den ligger på den finska sidan av gränsen ute i skärgården inom Torneå och Kemi kommuner.

TANKAR
Fyren på Tankar syns långt innan själva ön och fiskarstugorna blir synliga. Ön ligger i södra Bottenviken i Öja skärgård, ca 15 km nordväst om Karleby hamn.

TORANDA MARINA
I juli 2014 byggdes en ny och modern gästhamn i Hellälä i Torneå. Gästhamnen Toranda Marina ligger på gränsen till Haparanda och har plats för ca hundra båtar, vilket klart förbättrar serviceutbudet för turister i området.

Avståndstabell i distansminut Finska kusten

För att främja finlandsseglingar har vi lagt ut avståndstabell för den finska kusten i Bottenviken. 
Trävlig segling i sommar!

* Karlö = finska Hailuoto

  • Luleå Södra Hamn- Hailouto/Karlö 52nm
  • Karlö - Uleåborg 25nm
  • Bjuröklubb - G:a Karleby/Tankar 47nm