Vinter i Bottenviken

Många tror kanske att skärgården är en plats man besöker på sommaren enbart – så är inte fallet. I skärgården finns massor att göra och uppleva även vintertid.

Vinter i Bottenviken

Fiske i vinterskärgården

På vintern är pimpelfiske ett populärt nöje i Bottenvikens skärgårdar. Här kan du fiske efter bl.a. sik och harr. Förutsättningarna för kikpimpling är mycket goda. I Skellefteå finns goda möjligheter till pimpelfiske runt Skelleftehamn, vid Kågnäsudden och Kapargrunden söder om Bjuröklubb. Från centrala Luleå är det bara att gå ut ett par hundra meter så är man på Stadsfjärdens is, där man kan dra upp bl.a. abborre, sik och laxöring. I Kalix erbjuder lokala entrepenörer fisketurer med guide på den frusna havsisen och nätfiske under isen som är en gammal lokal tradition. I Haparanda skärgård kan man få vara med och dra not under isen tillsammans med erfarna fiskare. Ta kontakt med den lokala Turistbyrån för mer information.

Med bil på havsisen

Varje vinter plogar Luleå kommun ca 30 km isbilvägar. Isvägarna öppnar när isarna är tillräckligt tjocka. Entreprenören kontrollerar bärigheten regelbundet genom att provborra isen. Isvägarna är 40-45 meter breda och isen är cirka en halv meter tjock innan man plogar.  Isvägar plogas på tre sträckor i Luleå, från Tjuvholmssundet via Sandön (0,7 km) till Junkön (8,5 km), från Hindersöstallarna till Hindersön (8 km) och från Hindersöstallarna till Stor-Brändön (7,5 km). I regel öppnas isvägarna i slutet av januari eller i början av februari. 

När isvägarna öppnas för allmän trafik vill detta tillkännages på upplysningstavlor bland annat vid isvägens tillfarter. Upplysningstavlorna förses med texten ”Isväg öppen”. Tavlorna ska dessutom lämna upplysning om största bruttovikt och axeltryck som är tillåten på isvägen.

Snöskoterleder i Bottenvikens skärgårdar

De öppna vita vidderna i skärgården bjuder in till härliga skoterturer i Bottenvikens skärgårdar. Åk med familj eller vänner och upplev skärgårdsvintern, stanna för att äta medhavd matsäck eller besök någon av skärgårdsrestaurangerna. En hel del boenden i Haparanda, Kalix, Luleå och Piteå är öppen för bokning också under vintersäsongen. Skärgårdsstugorna i Piteå är bokningsbara vintertid februari-april och märkade skoterleder går ut till öarna. Skärgårdsstugorna i Luleå skärgård är bokningsbara hela året förutom Junkön som är stängt vinterstid.

Kom i håg att det är skoterförbud på öarna i Bottenvikens skärgård, förutom på Småskär och Hindersön där man får köra på markerade leder. Boende i skärgården gör egna leder, oftast markerade med granruskor.

På skidor

De stora vita vidderna inbjuder till långa fina skidturer. Bästa skidåkningen upplevs oftast i februari till april. Men även då isen gått upp kan man åka skidor i skärgården – då på den bit av isen som fortfarande finns kvar strax intill land, den s.k. landkallen. På vårvintern drar Haparanda kommun skidspår från Riekkola ut till öarna Hanhinkari och till Salmis.

Isbanan i centrala Luleå

Varje vinter plogas en isbana runt Luleås stadskärna. Banan är en uppskattad attraktion för besökare som promenerar, åker skidor, åker skridskor, sparkar eller till och med cyklar. Om väder och isförhållanden tillåter kan isbanan öppnas redan i december. Isbanan sträcker sig från Norra Hamn utanför Gültzauudden, under Bergnäsbron och ut till Gråsjälören.

Dessutom finns det avstickare till Mjölkudden, Bergnäset och Södra Hamn. Totalt är isbanan mer än en mil lång. Längs isbanan finns vindskydd med bord, bänkar och eldstäder.

På facebooksidan "Luleås isbana för rekreation och långfärdsskridskor"länk till annan webbplats kan ni följa med bakom kulisserna och läsa mer om arbetet med isbanan.

Piteå Ice Arena

Under vårvintern plogas en isbana på havsisen för promenad, skridskoåkning, skidor eller sparkåkning mitt i Piteå centrum. Det finns gott om naturliga rastplatser i närheten och lördagar och söndagar under skridskosäsongen finns här café, gratis sparkar att låna, skridskouthyrning och grillplatser.

Kiteing

En kite är en sorts skärm med vars hjälp man tar sig fram över land, is eller vatten. Luleå skärgård är en perfekt plats att befinna sig på om man är intresserad av kiteing. Här finns stora öppna vidder att åka fram över. På vintern åker man snowboard eller skidor efter kiten och på sommaren kiteboard. Lule Kite AB erbjuder kurser sommar och vinter.

Hundspann

Skärgården är ett ypperligt ställe om man vill köra hundspann. Stora ytor att glida fram över snabbt och tyst. Upplev farten, kraften och naturen när hundarna drar igång kälken och ger sig iväg. En härligt fartfylld aktivitet för hela familjen. Det finns flera arrangörer runtom i Bottenvikens skärgårdar som erbjuder turer med hundspann. Såväl kortare turer som längre utflykter med paus för fika eller lunch.

LULEÅ: Bothnia Sleddog Adventure
Tel 070-552 06 07

LULEÅ: Luleå Adventure
www.luleaadventure.com
Tel 070-205 74 62

PITEÅ: Svedjekojan
www.svedjekojan.se
Tel 070-699 76 35

Sälsafari bland packisen

Omgivningen är magisk: en enastående och en unik skärgård, belägen i Bottenviken. Plötsligt är havet farbart, men det finns ännu gott om stora isflak som hyser både gråsäl och den betydligt mindre vikaren.

Här erbjuder olika entreprenörer i Haparanda, Kalix, Luleå och Piteå på en unik resa med i jakt på säl som ligger på dom sista resterna av is i Bottenvikens Skärgårdar. En mycket speciell upplevelse som du kommer att minnas länge.


Man kan också åka själv ut och uppleva både säl och is. För några år se åkte vi med egen båt till Båtskärsnäs i Kalix och sjösatte i mitten av maj. Vi uppevde både stora isflak och mycket sälar på isen. Båthamnarna i Båtskärsnäs har sjösättningsramp och goda parkeringsmöjligheter.

Båtskärsnäs är ett gammalt sågverkssamhälle några bil ost för Kalix. I byn finns 3 småbåtshamnar. I Skräddarsviken, Bondviken och Norrkust Marina. Man kan sjösätta sin båt i Skräddarsviken eller vid Norrkust Marina. Läs mer om hamnarna här-»

Foto: Örjan Pekka

Isbrytarsafari

Båda i Kalix och i Piteå erbjuder entreprenörer isbrytarsafari. Ett oförglömligt möte med oändligt vackra vyer och det dramatiska ljudet som uppstår när isbrytaren banar väg genom den tjocka isen som täcker Bottenviken. Den som önskar får bada bland isflaken med överlevnadsdräkt eller ta en promenad på den solida isen. Under kryssningen får du även en visning ombord, hela vägen från motorrummet till kommandobryggan.

Ta kontakt med den lokala Turistbyrån för mer info.

Packisupplevelser

Framåt vårkanten börjar packisen torna upp sig längst ut i skärgården, där väder och vind har skjutit ihop stora vallar av massiva isblock. Att komma nära packisen är en spännande upplevelse och ger en känsla av de starka krafter som varit närvarande. När isen gått upp längst ut i skärgården är det spännande att paddla kanot eller kajak och få se packisens stora isblock på närmre håll. Man kan tro sig vara i arktisk natur, omgiven som man är av stora isberg och blått kallt vatten.

Guide Natura i Piteå erbjuder vårispaddling där du kan vara med och paddla bland isblock och smältande havsis.
Mer info under https://www.guide-natura.com/

Läs artikeln "Istid i Bottenviken" från 2002 där Tomas Vikström 1. juni startade seglingen från Luleå till Stockholm och bestämde sig för att ta "raka spåret" ner. Den sommaren var extra kall och allerede i Skellefteå mötte dom stora isflak och fick gå för motor i sicksack mellan flaken. Men eftersom blev det bara värre och värre. Mot Bjuröklubb blev det mer och mer fast is och stora isberg uppenbarade sig.

Isläget i Bottenviken

Här kan du se isens tjucklek och följa isläget (PDF dok)-»