Med Mary Ann runt jorden

I domkyrkan i Luleå finns en modell av Sveriges första världsomseglande fartyg, brigantinen Mary Ann som byggdes i Luleå 1838. Berättelsen om Mary Ann och människorna runt henne är en riktig sjörövarhistoria.

Med Mary Ann runt jorden
Brigantinen Mary Ann som byggdes i Luleå 1838

När skolklasser besöker domkyrkan i Luleå händer det att en präst eller en guide berättar om modellen av Mary Ann som finns i kyrkan, och läser ur texten:
”Längre tillbaka i tiden var seden sådan att när en sjöman eller sjöfarare råkat i sjönöd, till exempel vid en storm, skulle han göra en modell av just det skeppet.
Den skeppsmodellen skulle han sedan skänka till kyrkan som ett tack för att Gud hjälpt honom genom nöden. Detta skepp som hänger här, Mary Ann, är en modell byggd av Karl Eskil Wallgren. Skonaren Mary Ann byggdes 1838 på Oscarsvarv i Luleå. Hon gjorde den första världsomseglingen under svensk flagg.”

Men modellen i domkyrkan berättar också om en dröm som gick i kras. I många år hade varvsägaren och båtbyggaren Kalle Wallgren i Luleå velat bygga en kopia av Mary Ann i full skala. Kalles tanke var att Mary Ann skulle bli en symbol för Luleå som sjöstad. Han satsade egna pengar, fick med sig några kamrater och sponsorer, skaffade virke och satte igång att bygga. Men under byggets gång hopade sig problemen.

Vår berättelse om Mary-Ann finns i en kort version på åtta sidor som är publicerad i boken "Äventyr med Måsen". Orginalversionen på över 30 sidor fick vi inte plats med i boken. Nu kan du läsa hela berättelse här på vår hemsida. Berättelsen är delat upp i två delar: