Vårtur till Hindersön

Våren är en underbar tid att besöka skärgården. Naturen sjuder av liv och man kommer nära inpå fåglar och djur. Visst är det kallt att åka båt men det är bara att klä sig varmt. Vi startade året första båttur sista dagen i april och vårt mål var att tillbringa några dagar på Hindersön.

Vårtur till Hindersön

Hamnarna är inte isfria så tidigt på året. Vi fick sjösatta i Lövskär vid en båtramp som ligger utanför hamnen. Det blåste rätt mycket när vi åkte från Lövskär. Vi var sent ute och klockan var redan 18.00 när vi åkte i väg. Från ö-borna på Hindersön fick vi veta att Trollerisundet inte var isfritt så vi fick gå den yttre leden via Kluntarna. Grov sjö och vind gjorde resan längre än planlagt. Halv åtta på kvällen angjorde vi Björkögärdsvikens hamn strax nedanför Jopikgården. Enda gästen i båthamnen var Kustbevakningen som var ute på provtur.

På ön hade ö-borna just avslutad årets Valborgsfirande på hembygdsgården. Hindersön är en av de större öarna i Luleå skärgård med ett trettiotal bofasta personer. Hindersöns hembygdsförening som arrangerade Valborgsfirande har i dag 170 medlemmar som arbetar för att bevara och utveckla verksamheten på ön. Den gamla skolan vid Ostisund fungerar i dag som föreningens samlingspunkt.

Vi ägnade dagarna på Hindersön till vila och långpromenader på ön. Under våra turer fick vi se både mård, tjäder och havsörn. En bäver hade nästan gnagit av en vacker björk framför en stuga i Lillfjärden. I skogen var det fullt av sjungande vårfåglar. Våren är en härlig tid.

Trots att verksamheten på Jopikgården inte var i gång för säsongen fick vi hyra rum av Lotta och Bror-Einar som driver konferensanläggningen på ön. När vi ankom Jopigården var Bror-Einar i full gång med vårputsning av den mindre båten som paret använder för snabba transporter till och från Luleå. Under tiden vi var på ön blev vi inviterade till både lunch och middag och fina samtal. Vi fick också en rundvisning på Jopikgården. Anläggningen ligger vackert till med utsikt mot havet och med mycket skärgårdskänsla. Jopikgården har 38 bäddar av hög standard. Maten som serveras är ofta gjorda på färska råvaror som fiskarna på ön levererar. Vi bodde bra med all service man vill ha i form av gratis wifi, dusch och bastu. Man kan också hyra både cyklar och kanoter på Jopikgården. Hindersön har generellt bra mobiltäckning med 4G.

Lotta föran Jopikgården.

Årets vintersäsong med stängda isvägar hade varit bedrövlig. Isvägen betyder mycket för ö-borna. Utan isvägen är det snöskoter, svävare eller helikopter som gäller under vintern. Men som Lotta sa, nu blickar vi framåt. I slutet av maj startar årets sommarsäsong och Jopikgårdens stora turbåt Hilda af Hindersön ska sjösättes och sättas i trafik. Båten tar 38 passagerare och används för transport av Jopikgårdens konferensgäster.

Jopikgårdens Konferenslokaler.

Under sommaren anlöper turbåtarna Hindersön. Lotta var mycket besviken på hur turlistorna var upplagda. Luleå kommun skriver på sin hemsida att man kan båtluffa mellan öarna eller stiga i land och utforska någon av Luleå skärgårds spännande öar. Problemet med årets turlista är att man måste övernatta på ön om man vill stanna och utforska Hindersön. Måndag går inga turbåtar under högsäsongen. Tisdag anlöper den hamnen en gång. Onsdag med musikkvällar på Jopikgården har man två turer man kan välja på. Torsdag och lördag har man 1,5 timme mellan avgång och ankomst. Fredag 3,5 timma och söndag 6 timmar. 
Det idealiska hade varit om turbåten skulle anlöpa en gång på morgonen och en gång på kvällen. 
- Skall vi få ut turister i vår skärgård måste turbåtstrafiken vara bättre, säger Lotta till oss. Titta bara på Holmön, bra kommunikationer som ger nästan 40000 besökare vare år.

Bastuanläggningen i Björkögärdsvikens hamn.

Kommunen har satsat en hel del på Hindersön för oss båtfolk. I Björkögärdsvikens hamn har man byggd en ny och mycket fin bastu med relaxrum, grillplatser och el till besökande båtar. I hamnen i Ostisund har man uppfört en ny sjöboda.

Sjöbodan i Ostisund.

Efter tre fina vårdagar tackade vi för oss och satte kursen hemåt mot Luleå. Från fiskarna Stålarm på ön fick vi veta att Trollerisundet var isfritt. Det gjorde resan mycket kortare. En halvtimmes båttur eller ca 10 distansminuter är det mellan Hindersön och Lövskär. Vi fick en fin båttur hem med lugn sjö. På Hindersöfjärden stötte vi på drivande isflak som vi passerade utan problem.

Is på Hindersöfjärden.