Quiz: Skellefteå kusten

Skellefteå är en stor kommun, med en lång kust mot Bottenviken. Dessutom finns fler öar, holmar och skär än de flesta ortsbor känner till, 695 totalt. 200 av dom är namngivna öar. Här finns raststugor, bastu, bryggor, toaletter mm. Men hur mycket koll har du på Skellefteå kusten?

1. Vad heter SXK Bottenvikskretsens uthamn i Skelleftebukten där SXS också näger det gamla lotshuset som också står öppet hela sommaren. Lotshuset kan man hyra både för enstaka dagar eller för övernattning.

Vad heter SXK Bottenvikskretsens uthamn i Skelleftebukten där SXS också näger det gamla lotshuset som också står öppet hela sommaren. Lotshuset kan man hyra både för enstaka dagar eller för övernattning.
Gåsören
Pite-Rönnskär
Sör-Olsgrundet

2. Redan under 1200-talet var denna plats en hamn för den bottniska sjöfarten. År 1519 förvånades den katolske prästen Olaus Magnus av naturens infall vid vilken plats?

Bild: Olaus Magnus, Carta Marina Scandinavia, 1539 

Redan under 1200-talet var denna plats en hamn för den bottniska sjöfarten. År 1519 förvånades den katolske prästen Olaus Magnus av naturens infall vid vilken plats?
Bjuröklubb
Bureå
Furuögrund

3. Från denna hamn går det turbåt ut till Pite-Rönnskär i Skellefteå skärgård, en liten ö som erbjuder café, vandrarhem och en fantastisk atmosfär. Vad heter hamnen?

Från denna hamn går det turbåt ut till Pite-Rönnskär i Skellefteå skärgård, en liten ö som erbjuder café, vandrarhem och en fantastisk atmosfär. Vad heter hamnen?
Kinnbäck
Jävre
Kåge

4. Repslageriet är från 1800-talet och än idag är den långa repslagarbanan fullt användbar. På 1800-talet fanns det två repslagerier i byn utanför Skellefteå. Så sent som 1989 slogs 5 km tågvirke till Jacobstads Wapen, som är en kopia av en 1700-talsgaleas som byggdes i Jakobstad i Finland. Vad heter byn där repslageriet ligger?

Bild: Jacobstads Wapen i sin hemmahamn i Finland.

Repslageriet är från 1800-talet och än idag är den långa repslagarbanan fullt användbar. På 1800-talet fanns det två repslagerier i byn utanför Skellefteå. Så sent som 1989 slogs 5 km tågvirke till Jacobstads Wapen, som är en kopia av en 1700-talsgaleas som byggdes i Jakobstad i Finland. Vad heter byn där repslageriet ligger?
Byske
Bureå
Kåge

5. Småbåtshamnen Geten ligger i?

Småbåtshamnen Geten ligger i?
Boviken
Bureå
Furuögrund

6. Ursvikens Segelsällskap bildades 1945 (75 år i 2020) och har c:a 340 medlemmar med c:a 200 båtar, varav 110 segelbåtar. Vad heter segelsällskapets hemmahamn?

Ursvikens Segelsällskap bildades 1945 (75 år i 2020) och har c:a 340 medlemmar med c:a 200 båtar, varav 110 segelbåtar. Vad heter segelsällskapets hemmahamn?
Kurjoviken
Skelleftehamn
Ursviken

7. I Bureå finns två småbåthamnar. Förutom Bureå Båtsällskaps Hamn finns också en mindre hamn som ligger i ?

I Bureå finns två småbåthamnar. Förutom Bureå Båtsällskaps Hamn finns också en mindre hamn som ligger i ?
Örviken
Oxviken

8. På vilken ö har Byske båtklubb sin klubbstuga med fin strand och bryggor?

På vilken ö har Byske båtklubb sin klubbstuga med fin strand och bryggor?
Halsön
Hamnskär

9. På denna ö kan mindre båtar ta iland vid Sandviken som är en populär sandstrand med toalett och grillplats. Ön är 4,5 km lång och 1,9 km bred (bredaste stället), och högsta punkten når ca 30 meter över havet. Ön ligger endast några hundra meter från fastlandet.Vad heter ön?

På denna ö kan mindre båtar ta iland vid Sandviken som är en populär sandstrand med toalett och grillplats. Ön är 4,5 km lång och 1,9 km bred (bredaste stället), och högsta punkten når ca 30 meter över havet. Ön ligger endast några hundra meter från fastlandet.Vad heter ön?
Granön
Granön
Romelsön

10. Platsen var tidigare lotsstation. Ön består i huvudsak av klippor och klapperstensfält. En del av lotsstugan på ön används som raststuga och står öppen för allmänheten. I den andra delen finns ett rum med två bäddar att hyra. I annexet finns 5 bäddar att hyra. På vilken ö?

Platsen var tidigare lotsstation. Ön består i huvudsak av klippor och klapperstensfält. En del av lotsstugan på ön används som raststuga och står öppen för allmänheten. I den andra delen finns ett rum med två bäddar att hyra. I annexet finns 5 bäddar att hyra. På vilken ö?
Gåsören
Halsön
Hamnskär

11. Den här ön är nästan helt uppbyggd av sand och grus och är den sydligaste av sandöarna längs Bottenvikskusten. De enda delarna som inte består av sand är ett litet rundslipat hällparti på den norra delen av ön och en långsträckt revel av block och sten som sträcker sig långt ut i havet åt sydost. Ön kantas av fina sandstränder och är ett populärt utflyktsmål under högsommaren. SXK Skelleftekretsen har en boj på västsidan av ön. Vad heter ön?

Den här ön är nästan helt uppbyggd av sand och grus och är den sydligaste av sandöarna längs Bottenvikskusten. De enda delarna som inte består av sand är ett litet rundslipat hällparti på den norra delen av ön och en långsträckt revel av block och sten som sträcker sig långt ut i havet åt sydost. Ön kantas av fina sandstränder och är ett populärt utflyktsmål under högsommaren. SXK Skelleftekretsen har en boj på västsidan av ön. Vad heter ön?
Björkön
Burehällorna
Skötgrönnan

12. Längst ut i Byskefjärden på en ö som består i huvudsak av klippor och klapperfält och granne med den stora Rommelsön. Här kan du bo i den gamla lotsstugan med två bäddar och i annexet ytterligare fem. Vad heter ön?

Längst ut i Byskefjärden på en ö som består i huvudsak av klippor och klapperfält och granne med den stora Rommelsön. Här kan du bo i den gamla lotsstugan med två bäddar och i annexet ytterligare fem. Vad heter ön?
Hamnskär
Pite-Rönnskär
Vånören

13. I denna kyrka hänger votivskeppet Ragne, en gåva till församlingen av Svea Rederi AB. Det är en kopia av den S/S Ragne som byggdes 1919 och trafikerade Norrlandskusten på 1920-30 talen. I vilken kyrka hänger skeppet?

I denna kyrka hänger votivskeppet Ragne, en gåva till församlingen av Svea Rederi AB. Det är en kopia av den S/S Ragne som byggdes 1919 och trafikerade Norrlandskusten på 1920-30 talen. I vilken kyrka hänger skeppet?
Bjuröklubb kapell
S:t Örjans kyrka
Ursviken kyrka

14. I vilken hamn är Sjöräddningssällskapets båt RS Skellefteå hemmahamn?

I vilken hamn är Sjöräddningssällskapets båt RS Skellefteå hemmahamn?
Furuögrund
Kurjoviken
Kåge

15. Den som bara åker ut med båt någon gång ibland kanske tycker att det är onödigt att köpa en flytväst. Men vad många inte känner till är att man i alla våra kustkommuner kan hyra flytvästar. Var i Skellefteå kan man hyra flytväst?

Den som bara åker ut med båt någon gång ibland kanske tycker att det är onödigt att köpa en flytväst. Men vad många inte känner till är att man i alla våra kustkommuner kan hyra flytvästar. Var i Skellefteå kan man hyra flytväst?
Fritidsbanken Skellefteå
Räddningstjänsten Skellefteå
Skellefteå kommun