Storö bys fiskehamn (Uddviken) i Kalix

I Storön finns tre småbåtshamnar, Framigårdsudden, Sälholmens småbåtshamn och Storö bys fiskehamn. Hamnen i Uddviken har ca 20 båtplatser och några fiskebodar.

Storö bys fiskehamn (Uddviken) i Kalix
Storö bys fiskehamn (Uddviken) i Kalix

Hamnen i Storö bys fiskehamn (Uddviken) 

Förtöjning: Flytbrygga, Y-bom
Hamndjup: 
Hamnplatser: 20
Hamnservice
GPS-koordinater (lat, lon):
65.733876, 23.090714

Kontaktperson:
Bo Rickard Öhlund
Sjöbodsvägen 7
95250 Storö

Sjöbodarna i Storön användes som saltbodar. Saltkaret som var placerat mitt i bodan hölls svalt genom timmerväggarna. Gavelutskottets golv användes som förvaringsutrymme och plankgolvet på utsidan användes för förvaring av fiskeredskap. Redskapen kunde även hänga på takåsarna.

Den botaniskt intresserade kan i Storön finna många sevärdheter bl.a. ett tiotal orkidéarter.
Berggrunden innehåller bl.a. limberlit.

På 1647 års geometriska karta anges "Kampas Sundet" på det sund som skilde Storön från fastlandet. Mest troligt är detta det sund som redan 1374 omskrevs som den hamn mellan Luleå och Torneå där ärkebiskopen och Åbos biskop möttes för att fastställa gränsen mellan respektive domäner.
På 1500-talet omnämns Storön som en plats för en sjökrog. Detta tyder på att byn har en gammal tradition som maritimt centrum.
Fortfarande syns rester av den farled som brukades långt in på 1800 talet. Folket i grannbyarna Pålänge, Ryssbält, Sören och Siknäs använde leden för att ta sig in till Kalix. Leden förkortade resvägen och låg skyddad från de hårda vindarna runt Skagsudden. 1920 byggdes en väg till Ytterbyn som gjorde att fiskleveranserna blev konkurrenskraftiga.
Namnet Storön berättar om hur läget på byn var, Storön var en stor ö med sund runt omkring. Trots att namnet är svenskt finns andra namngivna platser i Storön som skvallrar om ett finskt ursprung.