Quiz: Piteå Skärgård

Piteå skärgård består av 550 öar, holmar och skär som tillsammans bjuder på en specifik flora, genuina kulturmiljöer, bra badmöjligheter och många fornlämningar. Hur mycket koll har du på skärgården?

1. Högst på denna ö finns en gammal båk från 1884 och intill labyrinter och tomtningar från fiskare och säljägare 1000 år tillbaka. Vilken ö är det?

Högst på denna ö finns en gammal båk från 1884 och intill labyrinter och tomtningar från fiskare och säljägare 1000 år tillbaka. Vilken ö är det?
Baggen
Stor-Räbben
Vargön

2. Vilken båthamn ersättade Haraholmens båthamn?

Bild: Haraholmen

Vilken båthamn ersättade Haraholmens båthamn?
Bondön
Renöhamn

3. Kom i håg att det råder landstigningsförbud på grund av häckande fåglar på många öar som är klassat som naturreservat i skärgården. Vilket datum råder förbudet?

Kom i håg att det råder landstigningsförbud på grund av häckande fåglar på många öar som är klassat som naturreservat i skärgården. Vilket datum råder förbudet?
1 maj - 31 juli
1 juni - 31 juli
1 juni - 31 augusti

4. I Norrbotten finns 12 båtklubbar från Haparanda till Piteå. Piteå segelsällskap som stiftades 1958 har sin klubbstuga i?

Jävre-Sandholmen
Renöra
Svinöra

5. I det här naturreservatet i Piteå skärgård, på öns nordvästra udde, är Koskäret ett omtyckt utflyktsmål med sina flacka sandstränder och vackra utsikt. På vilken ö?

Halsören
Lill-Räbben
Vargön

6. Pite-Rönnskär har ett strategiskt läge, längst ut i havet vid södra inseglingen till Piteå. Men i vilken kommun ligger Pite-Rönnskär?

Pite-Rönnskär har ett strategiskt läge, längst ut i havet vid södra inseglingen till Piteå. Men i vilken kommun ligger Pite-Rönnskär?
Piteå
Skellefteå

7. Vilket år öppnade Bondökanalen

Vilket år öppnade Bondökanalen
2015
2016
2017

8. I vilken hamn finns den näst nordligaste sjöräddningsbåten stationerad?

I vilken hamn finns den näst nordligaste sjöräddningsbåten stationerad?
Bondökanalen
Norra hamn
Renöhamn

9. På vilken ö finns Piteå Sportdykarklubbs anläggning med klubbstuga, bastu, toalett samt vedhus.

På vilken ö finns Piteå Sportdykarklubbs anläggning med klubbstuga, bastu, toalett samt vedhus.
Fingermanholmen
Mellerstön
Renöra

10. Den här mysiga skärgårdsstugan ligger vid den skyddade Stenbergsviken, på vilken ö i Piteå skärgård?

Den här mysiga skärgårdsstugan ligger vid den skyddade Stenbergsviken, på vilken ö i Piteå skärgård?
Baggen
Mellerstön
Stor-Räbben

11. Västra Kajen Camping & Gästhamn köpte en gammal bogserbåt från Luleå i 2020 som nu ligger i hamnen. Vad heter båten?

Västra Kajen Camping & Gästhamn köpte en gammal bogserbåt från Luleå i 2020 som nu ligger i hamnen. Vad heter båten?
Edit
Hercules
Luleå

12. Från denna båthamnen tar du dig snabbt och lätt ut i Bastafjärden i Piteås norra skärgård. Närmaste grannar är Lavholmen (ca 0,7 nm) och Hamnholmen (1,2nm) mm. Vilken hamn är det?

Från denna båthamnen tar du dig snabbt och lätt ut i Bastafjärden i Piteås norra skärgård. Närmaste grannar är Lavholmen (ca 0,7 nm) och Hamnholmen (1,2nm) mm. Vilken hamn är det?
Klubbgärdets småbåtshamn
Rosviks småbåtshamn
Småskärsudden småbåtshamn

13. I vilken småbåtshamn står dessa bygningar som visas på bilden?

I vilken småbåtshamn står dessa bygningar som visas på bilden?
Bondö Marina
Renöhamn
Småskärsudden småbåtshamn

14. Norrbottens Museum har märkt ut en stig, som inte bara förbinder fornminnen, utan även passerar utsikts- och rastplatser. Stigen kallas Arkeologstigen där en av Norrbottens äldsta befolkning tros ha bott för 3000 år sedan. Här finns många lämningar i form av gravar, labyrinter och offerstenar. I närheten ligger vilken hamn?

Norrbottens Museum har märkt ut en stig, som inte bara förbinder fornminnen, utan även passerar utsikts- och rastplatser. Stigen kallas Arkeologstigen där en av Norrbottens äldsta befolkning tros ha bott för 3000 år sedan. Här finns många lämningar i form av gravar, labyrinter och offerstenar. I närheten ligger vilken hamn?
Högsböle småbåtshamn
Jävre-Sandholmen
Jävre småbåtshamn

15. Under sommarsäsongen sker det en hel del arrangemang på denna ö, både för klubbens medlemmar och allmänheten. BBQ-fest, Knytkalas Kräftor, Knytkalas surströmming & Ljusfesten är årligen återkommande fester. På vilken plats?

Jävre-Sandholmen
Svinöra
Västra Kajen Camping & Gästhamn

16. Piteå Båtmuseum ligger i vilken hamn?

Piteå Båtmuseum ligger i vilken hamn?
Norra Hamn
Renöhamn
Västra Kajen