Malören i Kalix skärgård

Det är veckan innan påsk. Vädret är perfekt. Klarblå himmel och några minusgrader. Målet för dagen är Malören ytterst i Kalix skärgård.

Malören i Kalix skärgård

I skoterkälken har jag packat min lilla qadkopter, en radiostyrd liten helikopter med fyra propellrar och kamerautrustning. Nu är stunden inne att försöka få fina flygfilmer och foton över Malören vintertid.

Vi bor på Camp Frevisören i Båtskärsnäs. Turen ut till Malören tar ca en och en halv timme. När vi anländer till ön ser vi att avståndet från campingen till Malören är lite över 3 mil rakt ut i havet. Isen är närmast perfekt. Det är nästan som att köra på en preparerad skoterled. Det finns inga skoter- markeringar ut till ön men en liten led går till Halsögrundet. Därifrån ser man Malören. Efter en kort paus på Halsögrund fortsätter vi ut mot Malören. Vi håller kursen mot Haparanda Sandskär i några minuter innan vi svänger rakt mot Malören. När vi kommer fram till ön ser vi till vår stora överraskning att vattnet är helt öppet på södra sidan av ön. Långt ute i havet passerar båtar på väg till Finland.

Fiskeläget på ön har anor från tidigt medeltid och har haft stor betydelse för svenska och finska fiskare. Vi stannar till några timmar och skickar upp vår quadkopter. Vinden är svag och vi får fina flygbilder. Vi tar oss tid till en promenad langs de små fina stugorna längs stränden och träffer på ett par karlar som också har tagit en tur ut till Malören. De är här för att transportera ved till påsken. Vi kämpar oss vidare i den djupa snön och leter efter fina motiv att fotografera. Röda stugor i den vita snön och klarblå himmel... Det finns många vackra motiv att fotografera.

Kapellet på Malören är ett av bottniska kustens märkligaste och vackraste kapell. Det brukar kallas "Skärgårdens domkyrka"eftersom det är den enda havskyrkan som har en domkyrkas spira på taket. Kapellet är öppet och vi tittar in i den vacka kyrkan. Där inne hänger en båt i taket och på väggen en vacker kyrkmålning. Kyrkan är liten och ger en varm känsla av intimitet. Jag tycker att kapellet på Malören är ett av de vackraste skärgårdskappellen i Norrbotten.

Fyren på Malören byggdes 1851, efter ritningar av Gustav von Heidenstam.
I slutet av 1800 talet byggdes en mindre fyr som var i bruk till 1910 då den gamla åter togs i bruk. Bemanningen upphörde 1967 och flyttades till Kalix.