Döda kräftor i Skellefteälven – även flodkräftan i Norrbotten hotas

De senaste dagarna har flera döda kräftor hittats i Skellefteälven. ”Orsaken är inte klarlagd än, men risken är stor att älven drabbats av kräftpest”, säger länsfiskekonsulent Ulf Carlsson i Västerbotten. Länsstyrelsen uppmanar därför allmänheten att inte flytta båtar och fiskeutrustning från Skellefteälven till andra vatten för att förhindra spridning.

Döda kräftor i Skellefteälven – även flodkräftan i Norrbotten hotas

Tidigare i veckan fick Länsstyrelsen information från Skellefteå kommun om att det var en hög dödlighet på flodkräftor i nedre delen av Skellefteälven. För att försöka uppskatta omfattningen av dödligheten har Skellefteå kommun genomfört inventeringar i älven. Det drabbade området bedöms omfatta sträckan mellan Klutmark och Medle, ner genom centrala Skellefteå och ut mot kusten.

”I dagsläget kan vi inte säga att det är ett utbrott av kräftpest då inga kräftor ännu har hunnit analyseras. Vi ska skicka kräftor till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) för analys och kan förhoppningsvis få svar under nästa vecka”, säger Ulf Carlsson.

Viktigt att eventuell kräftpest inte sprids ytterligare

Trots att det inte är fastlagt att det rör sig om kräftpest har Länsstyrelsen i samråd med SVA och Skellefteå kommun bedömt valt att gå ut med information för att i största möjliga mån förhindra spridning till andra vattendrag.

Allmänheten uppmanas därför redan nu att inte flytta båtar, vattenskotrar, fiskeredskap med mera som använts i Skellefteälven den senaste tiden till andra vatten. Om man ändå behöver flytta något bör man desinfektera det innan det sätts ner i annat vatten.

”Självklart hoppas vi att det inte är kräftpest som drabbat älven, men om det är fallet kommer Länsstyrelsen att gå vidare med åtgärder för att hindra spridning till andra vatten”, säger Ulf Carlsson.

Kan slå ut hela bestånd av flodkräfta

Kräftpest är en smittsam sjukdom som riskerar att slå ut hela bestånd av svenska flodkräftor. Senast Västerbotten drabbades av kräftpest var i Umeälven 2011. Det var då det nordligaste konstaterade fallet i landet. Smittan sprider sig framför allt genom olagligt utplanterade signalkräftor och då fiskeredskap och annat flyttas från ett smittat vattendrag till ett annat.

Desinficera redskap och utrustning

Undvik om möjligt att flytta utrustning för att förhindra smittspridning. Om utrustningen måste flyttas ska all utrustning som exempelvis båtar, fiskeredskap, badleksaker och badkläder deinficeras.

  • Torkning: Torka till fullständig torrhet i bastu eller torkskåp 70 °C, i minst 5 timmar eller genom långvarig soltorkning eller lufttorkning.
  • Tvätta i T-Röd: Fångstredskap nedsänkta i 3 delar T-Röd, 1 del vatten i minst 20 minuter.
  • Desinficera: Desinficera med brukslösning av VirkonTM S.
  • Frysning: Frys redskapen i -10 °C i minst 24 timmar.