Frivilliga från RS Skellefteå nomineras till Årets Sjöräddare

Varje år utser Sjöräddningssällskapet Årets Sjöräddare, en utmärkelse för en räddningsinsats som sticker ut lite extra. Av förra årets 1408 räddningstjänstuppdrag har fem insatser nominerats som särskilt föredömliga. Vid en av dem kunde sjöräddare rädda en försvunnen vindsurfare som hittades kraftigt nedkyld på en ö.

Frivilliga från RS Skellefteå nomineras till Årets Sjöräddare
Bild från sökandet efter den försvunne vindsurfaren

När larmet kom strax före sex på kvällen den 5 juli var det kortfattat och gav ingen ytterligare information mer än att en vindsurfare i svart våtdräkt försvunnit utanför Byske havsbad. Sjöräddarna insåg snabbt att det behövdes fler enheter för att söka över det ganska stora området och gav sig därför av norrut med två räddningsbåtar samt en Rescuerunner. När de var på plats hade Räddningstjänsten precis sjösatt en båt och Sjöfartsverkets helikopter anslöt kort därefter till sökandet.

– Det var soligt men hade blåst i flera dagar, vilket hade byggt upp ganska höga vågor och en exceptionell vind. Mannens anhöriga hade varit ute och letat efter honom i över en timme innan de larmade. Förutsättningarna var inte särskilt goda, berättar sjöräddaren Andreas Stenlund.

Då kom information om att en stugägare hittat en ilandblåst vindsurfingsegel. Och en liten stund senare hittade helikoptern brädan. Men ingen människa.

– Då kändes det tungt, säger Andreas Stenlund.

Men efter en stunds ytterligare sök fick besättningen på Rescue PG Traung syn på en person i våtdräkt som låg i strandgräset på en ö. Han vinkade till dem, och Andreas Stenlund, som körde Rescuerunnern, kunde gå in till ön. Mannen var omtöcknad och nedkyld men talbar.

– Han hade simmat en timma i vad som han upplevde som meterhöga vågor. Han fick åka med ambulans till sjukhuset där han fick vårdas för hypotermi. Han hade troligen inte klarat natten, konstaterar Andreas Stenlund.

För sjöräddarna på RS Skellefteå blev insatsen ett kvitto på att övning ger färdighet.

– När sökområdena är så här stora är det svårt att hitta människor i tid. Så att få hitta någon som lever känns väldigt bra. Vi gjorde allt rätt – det var som att vara ute på en övning fast i skarpt läge. Ett larm att se tillbaka på med stolthet, säger Andreas Stenlund.

Besättning

Göte Andersson, Heléne Lundmark, Jan-Egil Hemfjäll, Leif Wikberg, Pontus Berg, Andreas Stenlund och Fredrik Andersson.

Fakta, Årets Sjöräddare

Utmärkelsen Årets Sjöräddare är ett sätt att hylla frivilligheten, som har varit Sjöräddningssällskapets grundstomme ända sedan starten 1907. Sjöräddningssällskapets 2 200 frivilliga sjöräddare har jour dygnet runt, året om. De ställer upp med sin tid för att alla som vistas utmed vår långa kust och i våra stora sjöar ska känna sig trygga. De frivilliga sjöräddarna medverkar i över 80 procent av all sjöräddning i Sverige, helt utan statliga bidrag. Totalt deltog 32 frivilliga sjöräddare från åtta stationer vid de nominerade insatserna, som räddade flera människoliv. Vinnarna av Årets Sjöräddare koras i mars.