Våren är här

Vi har haft ett fantastisk fint vårväder de senaste dagarna här uppe i Bottenvikens skärgårdar, med blå himmel, sol och runt 10 grader varmt. Vi är snart inne i förfallstiden, när isen varken bär eller brister, och tiden när öborna kan vara strandsatta i flera dagar.

Våren är här

Vanligtvis har vi en rätt så kort förfallstid här i den inre skärgården. Men med sol vind och värme försvinner isen relativt snabbt. Nu är det bara kitesurfare, isfiskare, stugfolk och öbor som vågar sig ut på isen.


En ensam kitesurfare på Stadsfjärden i Luleå.

Idag och igår var vi ute och kollade isläget. Igår var vi en sväng ute till Hindersöstallarna och där ute mötte vi skotrar som kom och gick under dagen. Några transporterade ut material och andra var påväg från sina stugor. 

 

I Lövskär observerade vi öppet vatten helt ute mot Vitfågelskäret och det är nog inte så länge till isen utanför Lövskär också försvinner. 

 

Idag tog vi turen ut till Tjuvholmsundet för att kolla isläget. Här var det öppet vatten genom sundet och vidare ut mot havet. 

I Tjuvholmsundet fick jag ett kort samtal med Rolf Öberg som var på väg över till stugan på Sandön där han bor från mars till oktober. Han berättade att det inte var längre än två dagar sedan några tog sig ut till ön på skoter. Men nu är det öppet och perfekt roddföre. Under söndagen var det fullt med roddtrafik till och från Sandön över Tjuvholmssundet. Men nu ska jag ut och njuta av pensionärslivet, jag går av i pension om två dagar berättade Öberg glatt till mig!

På den här tiden vittrar Bottenvikens isar hastigt sönder och kommer att försvinna på några veckor. Snart är båtsäsongen igång!