Säl och packisupplevelser i Kalix skärgård

Varje år har jag velat ta mig ut i skärgården under våren för att uppleva islossning och sälar som ligger ute på packisen. I Luleå där vår båt ligger är isen som regel tjock på stadsfjärden till mitten av maj och gör det svårt att ta sig ut under våren. Vi åker istället upp till Kalix skärgård där en bekant har sin aluminiumbåt stående klar på båtvagnen.

Säl och packisupplevelser i Kalix skärgård

Det är en vacker klar dag tidligt i maj när vi åker upp till Båtskärsnäs i Kalix för att ta oss vidare ut i skärgården. Kamerautrustningen och kaffetermosen är färdigpackat i ryggsäcken tillsammans med extra kläder. Solen värmer och det känns riktig skönt ute som det ofta kan vara här uppe i Norrbotten under våren. Havet är däremot kallt och kylan kommer att märkas när vi kommer oss ut i skärgården. Båten vi åker med er en Silver Hawk, en aluminiumbåt med ett lite akterkapell som ger gott skytt mot vind och kyla.

Fördelarna med små motorbåtar med båtvagn är att man kommer snabbt och enkelt ut till platser man önskar att se och uppleva. De allra flesta småbåtshamnar har sjösättningsrampar. Inte alla är gratis att använda men mot en liten avgift får man sjösätta på dom allra flesta platser i hela Bottenvikens skärgårdar. Dessutom finns det som regel gott om parkeringsytor för både bil och båtvagn när man är ute med båten. 

Vi sjösatte i Skräddarsviken i Båtskärsnäs och satte kursen på ett blickstilla hav mot öarna Halsön och Granön, 4-5 distansminuter från hamnen. Målet med resan var att få goda bilder på vikaresäl och packis. 

I svenska vatten finns tre sälarter – knubbsäl på västkusten, gråsäl i Östersjön och vikaresäl i Bottenviken. Vikaresälen, en relik från istiden som har överlevt i dessa norra vatten är mindre än gråsälen, och väger som mest 140 kg. Under april och maj byter vikaren päls, och ligger då uppe på isen för att hålla värmen.

Utanför Båtskärsnäs var det isfritt, men när vi närmade oss Halsön och Granön mötte vi ganska mycket fast is. Kamerautrustningen kom fram och när vi närmade oss iskanten fick vi äntligen bilder på säl. Tyvärr inga närbilder då sälen låg ganska långt inne på isen. Ingen av sälarna blev stört av oss när vi provade komma närmare. Tyvärr var isen för tjock och vi styrde kosan vidare söderut mot Malören för att kolla packisen. Det tog oss inte lång tid för vi på nytt mötte stora mängder is. 

Isen längre ut var inte fast is men isberg och isflak som drev runt. Vi kryssade mellan isen och stannade till vid ett större isberg där jag gick i land. Isberget var stort och stabilt men lite nervöst var det. Havet var blickstilla och ögonblicket där ute på havet med isflak minnet mig mer om bilder man ser i nordishavet och inte i norra Sverige!

Efter en del timmar var vi mycket nöjda med dagen. Det man varje år hade längtan efter fick man äntligen uppleva!
Ni som har möjlighet, starta båtsäsongen när isen är på väg att gå och upplev vår underbara skärgård!

Har ni inte möjlighet med egen båt är det flera entreprenörer som erbjuder sälsafari.

Här finns några av dom:

Haparanda:
Innala Arkipelag
kim@innala.se
+46(0)70-2262862
https://www.innala.se

Kalix:
Upplev Baskeri Skärgård
olof.stalnacke@telia.com
+46 (0)72-5445722
http://www.upplevbaskeriskargard.se