Ett ögonblick i september
En dag i september stillnade vinden över hamnen i Luleå och vattnet blev blankt som en spegel. Naturen drog efter andan och väntade på vintern.
Alf Arne Harjo var nere vid båtvarvet för att titta till sin segelbåt. När han såg ut över hamnen fick han en idé. Han hämtade sin kamera och klättrade upp i den 40 meter höga lyftkranen på varvet och tog en serie på nio bilder. När han kom hem satte han ihop bilderna till en enda i sin dator.
Längst till vänster ser man Luleälvens utlopp vid Bergnäsbron. Så följer Oscarsvarv som numera är ett bostadsområde. I mitten av 1800-talet byggdes många segelskepp här, bland annat briggen Mary Ann, Sveriges första fartyg som seglade jorden runt. Mitt i Luleå ligger centrum med domkyrkan. Vid den gamla malmhamnen ligger de fyra svenska isbrytarna Tor, Frej och Ymer som numera har Luleå som hemmahamn.
Den lilla ön mitt ute i stadsfjärden heter Gråsjälören efter sälarna som fanns här förr i tiden. 1906 byggdes en restaurang och dansbana på Gråsjälören. Där har många generationer roat sig. 1962 revs restaurangen och sedan dess har ön varit öde.
Nu arrenderas den av Lions som har byggt en handikappanpassad bygga på ön.
Den stora ön i bildens högra del heter Stensborg. På 1890-talet byggdes ett sågverk här. Virket skeppades ut i världen. En hel del av den norska sillen packades i tunnor av trä från Stensborg.
I mitten av 1920-talet lades sågverket ner under en lågkonjuktur. Numera är
Stensborg ett populärt utflyktsmål med en skyddad hamn, raststuga och grillplatser.
Uppe på berget syns en stor anläggning för att föra järnmalm ner till fartygen.
Nu är malmhamnen flyttad längre ut och hela konstruktionen har rivits.
Till höger skymtar järnverket med den stora masugnen. Koksverket släpper just ut ett vitt moln. Längst ut till höger på bilden syns Sandön, den nya malmhamnen och farleden som leder ut till havet.
Så fångade Alf Arne Harjo viktiga delar av Luleås historia i en enda bild.
I samarbete med Reklamcentra finns bilden utställt i restaurangen på Coop Arena.