In i dimman med fritidsbåt? Sjö- och flygräddningscentralens tips för säkrare båtfärd i dålig sikt

De senaste dagarna har Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral hanterat flera ärenden där fritidsbåtar kört vilse i dimma. För dig som planerar att ge dig ut på sjön i dåliga siktförhållanden med båt som inte är utrustad med radar kommer här några tips för att öka säkerheten.

In i dimman med fritidsbåt? Sjö- och flygräddningscentralens tips för säkrare båtfärd i dålig sikt
​De senaste dagarna har Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral hanterat flera ärenden där fritidsbåtar kört vilse i dimma. Foto: Thomas Ollinger/Mostphotos

Dimma kan komma snabbt, överraskande och ljudlöst. Plötsligt finns inga referenser att tillgå som till exempel bojar, öar och fyrar. Dimman kan även orsaka missuppfattningar av ljud, både på långt och kort avstånd.

  • Ta del av väderprognosen för området du ska vistas i. Varnas det för dimma betyder det att sikten är mindre än en kilometer. Dis innebär sikt mellan en och tio kilometer.
  • Ser du dimman framför dig, vänd hellre om än fortsätt in i den.
  • Om du ändå hamnar i dimma: tänk på att plottern inte alltid visar all omkringliggande trafik, använd radar om du har en sådan ombord. Tänk på att kajaker och mindre båtar syns dåligt från bryggan på större fartyg och väldigt dåligt på radarn. Dessutom släpar ofta plottern och fördröjningen av information är en osäkerhetsfaktor du måste ta hänsyn till.
  • Är det dimma och du hör en lång signal varannan minut betyder det att ett fartyg gör fart genom dimman någonstans i närheten.
  • Sänk farten eller stanna upp helt om du tappar orienteringen. Om du driver kraftigt, ankra i ett säkert område så att du inte driver på grund.
  • Se till att du har med dig visselpipa eller signalhorn om du ligger i trafikerade stråk.
  • Larma vid behov, se till att du har telefonen laddad och att du har funktionen ”platstjänster” igång. Då kan sjö- och flygräddningscentralen snabbt lokalisera dig och vid behov varna kringliggande trafik.
  • Vid alla situationer oavsett väder: bär flytväst. Välj en flytväst som tydligt syns om vi skulle behöva söka rätt på dig från vattnet.