Fem platser för att utforska Bottenviken under ytan
Vill du pröva något nytt, ta med ett cyklop och snorkel eller ett par simglasögon nästa gång du tar en simtur och kika ner under vattnet. Det finns en hel värld under ytan att upptäcka!
Bottenviken är ett alldeles särskilt hav. Som en sista utpost i det allra nordligaste Östersjön finns här många speciella undervattensarter och miljöer som alla har anpassat sig till livet i norr med is, landhöjning och ett havsvatten som nästan inte alls är salt. Nu under sommaren sjuder det av liv under ytan. Knoppslingan och trådnaten blommar, ängarna av kransalger lyser gröna och mitt bland all grönska växer de nykläckta fiskynglen sig stora.
Fiskyngel trivs bra bland växtligheten i en skyddad havsvik. Foto: Länsstyrelsen i Norrbottens län.
Kallfjärden
Kallfjärden är ett marint naturreservat i norra Piteå skärgård. Där finns, förutom små öar och skär, allt ifrån grunda havsvikar med ängar av kärlväxter till exponerade sten - och grusbottnar där harren trivs extra bra. På Nörd-Mörön hittar du grunda skyddade vikar som är utmärkta platser för att ta sig en snorklingstur i. Här finns dessutom en fin strand – Mörösanden – för den som vill bre ut sin strandfilt. Är du ute till havs i Kallfjärden får du såklart heller inte glömma bort att spana efter gråsäl, de kikar upp ovan ytan när man minsta anar det.
Läs mer om Kallfjärden naturreservat-»
En äng av vattenväxter där ålnaten sträcker sig ända upp till ytan. Foto: Petra Pohjola, Länsstyrelsen i Norrbottens län
Stor-Räbben
Till ön och naturreservatet Stor-Räbben kan du ta dig med turbåt från Piteå. De flesta kanske kommer hit för att vandra och uppleva naturen och de historiska lämningarna på land. Stor-Räbben lämpar sig dock alldeles utmärkt även för den som vill uppleva naturen under ytan. Vikarna som bildats mellan öarna Stor-Räbben och Lill-Räbben är särskilt artrika. Här kan du enkelt kliva i från stranden och simma ut bland hög ålnate, bortsnate, hårsärven och kransalgen borststräfse. Och även här, kom ihåg att spana efter sälarna!
Läs mer om Stor-Räbben naturreservat-»
Dammsnäcka kryper fram över botten. Foto: Petra Pohjola, Länsstyrelsen i Norrbottens län.
Likskäret
Ön Likskäret ligger ett stenkast från Luleå centrum och Lövskärs hamn. I reservatet, på öns östra sidan finns många små vikar med grunda bottnar och vackra undervattensängar. Har du inte möjlighet att snorkla går det också bra att vada i vattnet med en vattenkikare. Ta en särskilt noga titt på och mellan stenarna i vattnet samt på bladen på växterna. Där brukar ofta små snäckor krypa omkring, t.ex båtsnäckor och dammsnäckor.
Läs mer om Likskäret naturreservat-»
Strandviva växer på stränder på Trutskär. Foto: Linnea Bergdahl, Länsstyrelsen i Norrbottens län.
Trutskär
Den lilla ön Trutskär i Kalix skärgård är en vacker plats för ett strandhugg och en picknick. Viken på öns östra sida erbjuder lä och skydd för vindar. Går du iland här ska du titta efter den lilla, rosa strandvivan som växer längs med strandkanterna. Strandvivan har en särskild plats i Norrbottens flora. Den har sin främsta utbredning i landet just här uppe i norra Bottenvikens skärgård. Blomman är fridlyst, så låt den stå kvar och växa vidare där du hittade den. Förutom strandviva kan du även hitta bland annat orkidéer på de artrika strandängarna.
Läs mer om Trutskär naturreservat-»
Under ytan kan man hitta den endemiska vattenväxten småsvalting som trivs alldeles extra bra i nationalparken. Foto: Aimi Hamberg, Länsstyrelsen i Norrbottens län.
Haparanda skärgårds nationalpark
Haparanda skärgårds nationalpark är kanske en av de mest kända platserna i Bottenviken. Hit kan du åka med turbåt under sommaren och uppleva spännande natur, sköna badstränder samt intressant skärgårdshistoria. Vad som kanske inte är lika känt är att på havsbottnarna runt ön finns en av de allra bästa platserna för växten småsvalting. Den växer grunt, så här kan det räcka med att du vadar på de grunda bottnarna för att få chansen att se den. Småsvaltingen är en vattenväxt som är endemisk för Östersjön, dvs den finns inte på någon annan plats än här i världen. Den finns idag i små bestånd i Mälaren samt i Finska viken. De största bestånden av dem finns här uppe i norra Bottenviken.
Läs mer om Haparanda skärgårds nationalpark-»
Vill du lära dig mer om växter och djur i Bottenviken och ta reda på vilka arter du ser?
På den här sidan Länk till annan webbplats. har Länsstyrelsen samlat information och bilder om vanliga vattenväxter och djur. Där finns även tips på vad som kan vara bra att tänka på när du ska snorkla.
På Norrbottens län | Naturkartan Länk till annan webbplats. webbsida eller i appen Naturkartan kan du hitta mer information om alla naturreservaten.