Bokning av skärgårdsstugorna i full gång

Snö och kyla till trots är det hög tid att boka skärgårdsstuga i Luleå skärgård för sommaren redan nu. 53 procent av högsäsongens stugor är upptagna men än finns det chans. Sedan i fjol är stugorna bokningsbara ett år i förväg, året om.

Bokning av skärgårdsstugorna i full gång
Stugorna på Brändöskär hör till de mest populära, men några okobade nätter finns fortfarande för sommaren.

Trycket på Luleå kommuns skärgårdsstugor har ökat alltmer de senaste åren och när sommarens bokningar släpptes i mars brukade majoriteten av stugnätterna bokas på några timmar. I juni 2021 införde Luleå kommun i stället ett system där du kan boka stugan ett år i förväg.

– Fördelarna är att kunderna inte längre behöver passa en enda dag och ett klockslag för att hinna boka och att de slipper överbelastade bokningssystem, sa då Ove Forsberg, avdelningschef Skärgård Luleå kommun.

Brändöskär poppis

I skrivande stund kan du alltså boka datum för hela 2022 och även början av 2023. 53 procent av stugnätterna är redan bokade för högsäsongen, den period då det går daglig turbåtstrafik till öarna.

– Mellan 23 juni och 21 augusti går turbåten varje dag. Under för- och eftersäsong, 3 juni fram till 18 september, går båten på fredagar och söndagar, säger Lars Mandahl, Luleå Turistcenter.

På Brändöskär och Junkön ligger de stugor som har högst bokningstryck, men än finns nätter lediga. På Småskär och Kluntarna finns bra chanser att knipa några stugnätter för sommaren.

Källa: vartlulea.se, Luleå kommun.