Hyvä sauna!

På Selkäsarvi är den vedeldade bastun öppen för alla. När Heikki och jag går mot bastun för att ta ett bad kommer en naken kvinna och en lika naken man ut ur huset och springer ner till vattnet och simmar några tag. På vägen tillbaka upp fyller mannen två hinkar med vatten och bär dem upp till huset.

Hyvä sauna!

Paret hälsar på oss, och nu kommer jag ihåg dem. 
För två år sedan möttes vi i Haparanda hamn. Pekka sjöng en smäktande zigenarsång på deras motorbåt just när de skulle lämna hamnen. Anne och Pekka Kaartinen från Kemi är ute på en veckas båttur med deras 14-åriga dotter Saana.

Vi svettas i den vedeldade bastun. Pekka har skurit till björkruskor som vi piskar oss röda i skinnet med. Så springer vi ner till stranden och dyker magplask i det svala vattnet och simmar några meter innan vi vänder tillbaka upp till bastun för en ny omgång med hettan, ölen och björkruskorna. Efteråt sitter vi på bastutrappan och njuter av kvällen. Trots att det är midnatt är det fullt dagsljus. Solen glöder nere vid horisonten och samlar kraft att börja klättra uppåt igen. 
- Hyvä sauna, säger Pekka och går in för att ta en omgång till. 
- Jag är hungrig, säger Heikki när vi kommer tillbaka ner till Måsen. Ska vi koka kvällsmat?

Jag känner också ett sug i magen så vi öppnar en av gulaschburkarna som jag alltid brukar ha med på långfärder. Vi kokar några potatisar och skär en lök i småbitar för att sätta lite mer smak på soppan. 
När soppan har puttrat en stund i kastrullen och vi håller på att duka fram tallrikar och bröd på bordet får vi oväntat besök. En kraftigt berusad kvinna kommer ut på bryggan och kliver ombord på Måsen. Hon pratar och sjunger och verkar ha väldigt trevligt, fast jag inte förstår ett ord av vad hon säger. Vi räddas av att någon börjar spela dragspel uppe vid en eld en bit längre bort på stranden. Kvinnan lystrar till musiken och säger adjö till oss, kliver upp på bryggan och vacklar i land.

På natten kommer en regnskur. Jag ligger i sovsäcken och hör hur regnet smattrar. Det droppar lite vid takluckan trots att jag tätade den i våras. Undrar just var vattnet kryper in. Men droppet som brukade blöta ner sovsäcken är borta. Vi sover torrt i natt.

Boris Ersson, från boken Äventyr med Måsen.