Ny version av Svenska fiskeregler

Miljoner människor fritidsfiskar. För att nå ett långsiktigt hållbart nyttjande av fiskresurserna är det viktigt att den som fiskar enkelt hittar de fiskeregler som gäller för valt område. Därför har länsstyrelserna och HaV utvecklat Svenska fiskeregler. Nu finns en ny version.

Ny version av Svenska fiskeregler

– Nu för tiden är användare mer vana att använda mobilen i första hand. Den nya versionen har bland annat utvecklats för att informationen ska vara mer anpassad för just mobila plattformar, säger Per-Olof V Andersson, utredare på HaV:s fiskeregleringsenhet.

Presenteras användarvänligt

Som fiskare finns det många fiskeregler att förhålla sig till och det blir utifrån förvaltares perspektiv också utmanande att presentera dessa på ett användarvänligt sätt. Svenska fiskeregler lanserades första gången 2013 med huvudsyfte att det ska vara lättare att hitta vilka fiskeregler som gäller var.

– Det är viktigt att man känner sig trygg med att alltid kunna ta del av den senaste informationen om regleringar av fritidsfiske och förändringar i regelverket, säger Per-Olof V Andersson.

För att skydda och stärka fiskbestånden beslutar HaV om regler för fisket i havet och i de fem stora sjöarna samt i tillrinnande vattendrag upp till första definitiva vandringshindret.

Ger heltäckande bild

Svenska fiskeregler är en karttjänst som innehåller de regler som gäller för fritidsfiske i havet, Vänern, Vättern, Mälaren, Hjälmaren och Storsjön. Karttjänsten är framtagen av Länsstyrelserna och HaV. För fiske i övrigt vatten har en annan webbplats tagits fram, Fiskekartan.se Tillsammans ger systemen en mer heltäckande bild av fiskemöjligheterna i Sverige.

Faktaruta

Förändringar i den nya versionen:
• Uppdaterat utseende: Visuellt har det skett en del förändringar som bidrar till en mer användarvänlig upplevelse.
• Enklare filtrering: Det är lättare att filtrera mellan art och redskap, med sökresultaten indelade i olika kategorier.
• Utvecklade funktioner: Bakomliggande funktioner har utvecklats, såsom automatiska uppdateringar vid förändringar i regelverket för fritidsfiske som säkerställer att det är rätt information som visas.
• Anpassad information: Informationen är nu mer anpassad för mobila plattformar.