Ett uppblåst självförtroende flyter inte
Det hjälper inte att du tror att du kan simma i alla lägen. Har du ingen flytväst ökar risken att det går riktigt illa. I samband med Internationella Flytvästdagen ger Sjöfartsverket 10 tips för en säker fritidsbåtsäsong – och vi har även gjort en liten film som visar på vikten av att använda flytväst.
Varje år drunknar ett trettiotal människor i Sverige i samband med fritidsbåtolyckor. I genomsnitt är 80 procent av drunkningsoffren män i åldern 50-90 år. De allra flesta saknar flytväst när de hittas.
Lördagen den 21 maj är det Internationella Flytvästdagen. Det är en dag då flera organisationer och myndigheter vill uppmärksamma betydelsen av att använda flytväst på sjön.
Fritidsbåtssäsongen är igång och därmed ökar också antalet sjöräddningslarm för Sjöfartsverkets Sjö- och flygräddningscentral. Majoriteten av de räddningsinsatser som görs är till fritidsbåtar.
- Flytvästen än en billig och effektiv livförsäkring, både för dig som båtägare men också för dina nära och kära, säger Annika Vestergård, chef för Sjöfartsverkets Sjö- och flygräddningscentral.
- En god planering är A och O. Båten ska vara i gott skick, håll fortlöpande kontakt med dina anhöriga på land och lär dig tolka vad olika väderförhållanden innebär för dig ute till sjöss. Det är också en självklarhet att man håller sig nykter, fortsätter Annika Vestergård.
Nu när årets båtsäsong är igång vill Sjöfartsverket lyfta fram några konkreta säkerhetsråd för både nyblivna och mer erfarna båtägare. Vi har även tagit fram en kort film om vikten av att använda flytväst.
Sjöfartsverkets 10 råd för en säker fritidsbåtsäsong
Flytvästen: Använd alltid flytväst, och använd den på rätt sätt. En flytväst som bärs fel fyller ingen funktion. Den ska sitta bekvämt och inte glida omkring på kroppen. Flytvästen bör vara väl synlig i vattnet, gärna gul eller i starkt lysande färg. Låt barnen få öva på att ha flytvästen på sig i vattnet.
Vädret: Följ väderleksprognoserna och lär dig tolka vad olika väder kan innebära. Ladda hem Sjöfartsverkets väderapp Viva till din smartmobil
Navigationsutrustning: Lär dig behärska navigations- och kommunikationsutrustningen ombord, så att du lätt kan ange din position. Papperssjökort är en säker nödlösning om elektroniken ombord inte fungerar. Förvara din mobil i ett vattentätt fodral. Se till att aktivera platstjänster i mobilen, då blir du lättare att hitta vid händelse av en olycka. Ett bra komplement ombord är en personlig nödsändare, så kallad PLB. Den larmar via satellit och positionen blir känd samtidigt som larmet kommer in. Kom ihåg att den personliga nödsändaren måste registreras.
Planering: Det lönar sig att tänka ett par steg framåt på sjön. Meddela anhöriga dina planer och håll dem underrättade om förändringar i din planerade rutt. Var också beredd att planera om din rutt, beroende på vädret.
Ankare: Med hjälp av ankaret kan du alltid få stopp på båten. Genom att ankra kan du vinna mycket värdefull tid innan assistans hinner komma till platsen. Men lika viktigt som att ha ett ankare ombord är det att ha tillräckligt med ankarlina.
Trygghet: Framför alltid båten på ett sätt så att alla passagerare känner sig trygga.
Sällskap: Ha sällskap i båten. Du utsätter dig för en högre risk om du är ensam i båten, speciellt om du inte kan larma.
Underhåll: Serva motor och rörliga delar inför varje säsong. Ta de första turerna i närheten av land.
Försäkring: Tänk på att teckna assistansförsäkring i förväg, så att du inte behöver bekosta bärgning själv.
Rapportera: Upptäcker du fel på utmärkning, släckta fyrar, drivande föremål eller ser annat som kan utgöra fara för sjöfarten, vill vi att du genast rapporterar det till oss. Det gör du enklast via www.sjofartsverket.se/rapportera alternativt på telefonnummer 0771-63 06 85.
Läs mer om Internationella Flytvästdagen
Svenska Badbranschen: Hälften skulle kunna överleva! (https://svenskabadbranschen.se/internationella-flytvastdagen/)
Svenska Livräddningssällskapet om flytvästar (https://svenskalivraddningssallskapet.se/sakerhet/flytvastar/)