Havet ger och havet tar

Fiskaren Per Erik Sångberg som bor nära Karlsborgsverken i Kalix kommun var ute och trålade löja när propelleraxeln och backslaget på fiskebåten började krångla.

Havet ger och havet tar

På kvällen den 17 oktober fick Boris Ersson en pratstund med Per Erik på telefon när han hade tagit en paus i skruvandet. Bilderna i reportaget togs förra hösten då Boris och Alf Arne Harjo följde med Per Erik ut på havet ett dygn under löjfisket.

- Det var tur att det här krånglet inte uppstod långt ute till havs. Nu kom jag hem och kunde börja reparera skadorna. Om en dag eller två är vi ute igen, berättade Per Erik.

- Hur länge till kommer ni att fiska löja den här säsongen?
- Det är möjligt att det här är sista veckan. Vi får fiska hela oktober ut, men fisket brukar ta slut omkring den 20-25 oktober. Allt beror på vädret och om det finns fisk. Väderlekstjänsten pratar om snöfall och hårda vinder så löjfisket kanske snart är slut för i år.
- Hur har löjfisket varit i år? frågar jag.
- Det har varit ett bra år hittills. Man får lov att vara nöjd. Varje morgon vid femtiden när man går ut fantiserar man om den där stora fångsten, jättestimmet som fyller trålen, säger Per Erik med ett leende.

- Och om drömmen inte slår in?
- Då får man ta det också. Du kan aldrig sätta dej över naturen. Våra problem inom fisket handlar mer om människor, eller rättare sagt om myndigheter och byråkrati. Nästan varje dag kommer kustbevakningen flygande och spanar på oss. Vi måste väga fångsten innan vi landar fisken, och om vi inte har fyllt i alla blanketter och rapporter korrekt så blir det straff. Ofta kommer dom körande till hamnen för att kontrollera vår fångster.. Myndigheterna verkar tro att vi är ett gäng sjörövare ute på havet. Dom skyller på att EU-direktiven styr dom, men Finland har inte alls lika sträng byråkrati så nog ar det ett påhitt av svenska myndigheter. Dom blir väl nöjda först när den siste fiskaren är borta.

- Känns det verkligen så motigt? frågar jag. Per Erik drar på munnen.
- Nja, inte alltid. På våren när jag sitter på bryggan och reparerar mina redskap, när isen har gått och myggen inte har kommit ännu, då är livet här vid havet ett skönt liv. Då tänker man på när laxen och siken kommer simmande i stora stim nerifrån Östersjön. Vi har aldrig haft så mycket lax i modern tid som nu, så nog borde man kunna känna framtidstro som fiskare. Bara det inte vore för alla dessa myndigheter och byråkrater…

Förresten, för vem skriver du det här reportaget?
- För Alf Arne Harjos hemsida ”bottenviken.se”. Brukar du gå in och titta på den?
- Jovisst. Hälsa Affe att hans hemsida är jättebra. Jag tittar på den ganska ofta. Den är fullt godkänd, tycker i alla fall jag. Det kommer nya bilder och artiklar varje vecka så jag brukar följa med vad som sker. Flygbilderna som han har börjat med är toppen.
- Lycka till med propelleraxelsn och backslaget, säger jag. Och med löjfisket.

- Det går nog så bra som det går. Havet ger och havet tar. Kom gärna förbi nån gång så tar vi och röker lite fisk.

Text Boris Ersson. Foto Alf Arne Harjo.