Trafikverket går vidare med det västliga alternativet för Norrbotniabanans infart till Luleå

Trafikverket har utrett om det östliga alternativet för Norrbotniabanans infart till Luleå skulle vara möjligt. Utredningen har visat att det inte är en robust och långsiktig lösning.

Trafikverket går vidare med det västliga alternativet för Norrbotniabanans infart till Luleå
Det västra alternativet passerar Luleälven inom detta område, på bilden syns gamla gäddviksbron och E4-bron över Luleälven.

Trafikverket kommer istället att förorda den västliga dragningen. Det formella beslutet förväntas fattas av Trafikverkets generaldirektör vid årsskiftet och kan inte överklagas.

– Vår inriktning är att gå vidare med det västliga alternativet för Norrbotniabanans infart till Luleå, säger Helena Eriksson, regional direktör, Norra regionen. Norrbotniabanan kommer halvera restiderna och förstärka godstrafiken i regionen. Det västliga alternativet ger möjlighet till ett robust och hållbart trafiksystem. Det är ett hållbart alternativ som ger möjlighet till regional utveckling. 

Det västliga alternativet säkrar en järnväg som håller den funktion som krävs

Redan när järnvägsutredningarna togs fram 2011, förordades att Norrbotniabanan i första hand skulle gå längs det så kallade västliga alternativet som ger möjlighet till en positiv regional utveckling.

Det västra alternativet passerar Luleälven inom detta område, på bilden syns gamla gäddviksbron och E4-bron över Luleälven. 

Nu 2024 är det västliga alternativet fortfarande det alternativ som vi bedömer kommer att fungera bäst. Alternativet har en del utmaningar, men vi kan säkra att vi får en järnväg som håller den funktion som krävs, som kan möjliggöra att vi halverar restiderna och stärker godstrafiken i vår expansiva region. Godstrafiken som bara ska passera Luleå, kan gå en snabbare väg utan att angöra i centrala Luleå.

Det östra alternativet kunde 2011 inte förordas eftersom vi inte kunde säkra sjöfartens eller flygets funktion. Det lämnades dock en öppning för det östra alternativet eftersom att det kunde ge möjlighet till än större regionutveckling då det alternativet passerar Kallax/Luleå  flygplats, så därför har vi utrett det alternativet igen.

Det östliga alternativet leder till problem både för järnväg och sjöfart

Nu år 2024 ser vi att vi fortfarande inte har bra lösningar på problemen som det östliga alternativet innebär. Det alternativet kräver att vi bygger en öppningsbar bro över Hamnholmen för att sjötrafiken ska kunna passera in till Luleå hamn.

Det östliga alternativet innebär att vi bygger en öppningsbar bro över Hamnholmen för att sjötrafiken ska kunna passera in till Luleå hamn. Vi ser däremot i utredningarna att den  skulle bli en flaskhals i systemet, som kan komma att påverka hela reseunderlaget för Norrbotniabanan och därmed begränsa den regionala utvecklingen.

– Den öppningsbara bro över Hamnholmen skulle innebära att banans kapacitet begränsas kraftigt under vintern på sträckan Luleå C – Kallax med inställda och försenade tåg som följd, förklarar Urban Eriksson, åtgärdsplanerare. Det beror på att sjöfarten under vintertid behöver nyttja de vändytor som finns innanför den bro som skulle behöva byggas över Hamnholmen, och då måste järnvägstrafiken på bron stängas av under öppningen.

Prognosen för 2030 innebär 10–12 öppningar per dag för vändande fartyg. När många båtar ska passera bron under vinterförhållanden kan det alltså komma att innebära att kapaciteten på banan minskar med 20 procent, med försenade och inställda tåg som följd.  

Den öppningsbara bron skulle bli en flaskhals i systemet, som skulle påverka hela reseunderlaget för Norrbotniabanan och då begränsa den regionala utvecklingen.

Det östra alternativet påverkar luftfarten och har ekonomiska risker

I det östliga alternativet påverkas även luftfarten och här kvarstår många osäkerheter. För att med säkerhet kunna genomföra alternativet krävs att en säkerhetsbevisning genomförs som då ska visa att luftfarten inte påverkas. Detta är tidskrävande och slutresultatet är osäkert.

De ekonomiska osäkerheterna är stora. Kostnaderna ökar med en öppningsbar bro och vi har även ekonomiska risker kopplade till hur banan ska anslutas mot Luleå C och Malmbangården. Det är också osäkert vilka kostnader det skulle innebära att se till att ingen påverkan sker på luftfarten. Dessutom kräver också det östra alternativet att vi genomför muddringsåtgärder.

Det råder även en osäkerhet kring isbrytarna i Luleå. Eftersom dessa riskerar att bli instängda innanför broläget och begränsade i sin verksamhet kan vi bli tvungna att anlägga en ny hamn för isbrytarna, vilket ytterligare skulle driva upp kostnaderna.

Formellt beslut väntas innan årsskiftet

Trafikverket planerar för att fatta beslut om det östra alternativet ska avföras som alternativ innan årsskiftet.

Kartan visar det västliga alternativet. Alternativet har också sina utmaningar, men vi kan säkra att vi får en järnväg som håller den funktion som krävs, som kan möjliggöra att vi halverar restiderna och stärker godstrafiken i vår expansiva region. Det formella beslutet kommer att fattas innan årsskiftet och då påbörjas arbetet med att ta fram järnvägsplaner. Då kommer vi också att bjuda in till informationsmöten och samråd.

Rapporten som sammanfattar de utredningar vi gjort kring det östra alternativet kommer nu att skickas på remiss till den regionala intressegruppen som bland annat består av representanter för kommuner, Länsstyrelsen och Region Norrbotten.

Därefter kommer Trafikverkets generaldirektör fatta beslut om det östra alternativet ska avföras som alternativ. Detta ställningstagande kommer inte gå att överklaga.

Målsättningen är att beslutet ska fattas innan årsskiftet.

Mer om alternativen

Västliga alternativet 

Det västliga alternativet följer väg E4 och passerar Lule älv för att ansluta mot befintlig järnväg med ett triangelspår i Notviken där den fortsätter mot Luleå C med ett dubbelspår. Det är en bra lösning ur många perspektiv, inte minst för godstrafiken som då kan passera utan att angöra i centrala Luleå.

För persontrafiken innebär det västliga alternativet att Luleå får en så kallad säckstation, där persontågen åker in till Luleå C och vänder. Som exempel motsvarar det sex minuters längre restid om du åker mellan Boden-Piteå, till skillnad från om man har en genomgående lösning, där tågen inte behöver vända.

Östliga alternativet

Det östliga alternativet som svänger av i Gäddvik, passerar Bergnäset och flygplatsen och därefter passera Lule älv med en öppningsbar bro för att ansluta mot Luleå Malmbangård och Luleå C.

Den huvudsakliga fördelen med det östliga alternativet är att trafiken får en genomgående lösning. Det ger dessutom möjlighet till en regional järnvägsstation vid Luleås flygplats. För godstrafiken som har industriområdet på Svartön eller Luleå Hamn som målpunkt innebär det östra alternativet att man behöver göra lokvändningar på Luleå bangård, vilket tar ungefär 20 minuter.

Text och foto: Trafikverket.