Testa skärgårdsäventyr i vinter

Även under vintern kan du hyra Luleå kommuns skärgårdsstugor och du behöver inte skoter för att nå dem. Turistcenter tipsar om hur du med lite äventyrslusta kan uppleva en ovanlig hemester.

Testa skärgårdsäventyr i vinter
Du behöver inte skoter för att komma ut till skärgårdsstugorna på vintern. Med isvägar och gång eller skidor når du Kluntarna och Småskär för en stugnatt.

– Man får räkna med att det är ett äventyr, det är inte bara som att komma till ett hotellrum. Här måste du få upp eld för att värma stugan innan mörkret faller, säger Lars Mandahl, Luleå turistcenter.

Kommunstugorna som går att använda på vintern finns på Kluntarna, Småskär och Brändöskär i Lueå skärgård. Med hjälp av isvägarna kommer du en bra bit på väg, även utan skoter.

”Var förberedd”

Februari och mars brukar vara de bästa månaderna för vintriga skärgårdsturer. I år är isläget dessutom väldigt gott efter en kall start.

– Man ska dock vara väl förberedd och ha koll på vädret. Vädret i skärgården kan liknas med fjällväder med snabba väderomslag. Det kan till exempel komma upp flödvatten på isen vid starka sydliga vindar, säger Lars Mandahl.

Kluntarna och Småskär är de enklaste öarna att ta sig till utan skoter: För att komma till Kluntarna kör du isvägen till Storbrändön och kan sedan gå eller skidra på skoterspår till ön, cirka sju kilometer. För att komma till Småskär kör du isvägen till Långön och har sedan åtta kilometer skoterspår till ön. Här kan du hålla koll på när isvägarna öppnar och vilken bärighet de har. Länk till annan webbplats.

Checklista

Stugorna är kallställda, utan el och vatten. Därför är det viktigt att du åker i god tid så att du hinner såga ved och få värme innan det blir mörkt. I övrigt måste du tänka på att:

  • Ta med dricksvatten och extra proviant
  • Ta med tändstickor eller tändare
  • Ta med ljuskälla som pannlampa och/eller värmeljus
  • Ta med mobiltelefon och powerbank om batteriet tar slut
  • Ta med toalettpapper
  • Gasolen i stugorna går till kylskåp och spis, inte uppvärmning
  • Basturna är fullt användbara, smält snö eller hacka hål i isen för att få vatten att tvätta av dig i.

Stugorna bokas via kommunens bokningssystem Länk till annan webbplats-»

Har du frågor kan du kontakta Turistcenter-»

Orange linje visar isvägar. Blå prickad linje visar skoterled ut till öarna.

Källa: vartlulea.se, Luleå kommun.