Isbrytarna lockade 7 210 besökare

När isbrytarna firar 40 år gör de det med dunder- och braksuccé. Kön ringlade lång till Gamla malmkajen i Luleå långt innan grindarna öppnade, och redan efter en halvtimme var besöksantalet drygt 1 000. Trots att souvenirerna var slutsålda inom en timme, ballongerna och vimplarna utdelade efter två och viss trängsel på isbrytarna, påverkades inte besökarnas goda humör.

Isbrytarna lockade 7 210 besökare

Långhåriga bikers i skinnställ och prydliga damer samsades med småflickor i prinsessklänningar och maskinintresserade nördar när isbrytarna Atle, Frej och Ymer bjöd in allmänheten för att fira 40 år.

– Intresset är galet stort, sa en utpumpad maskinman efter att ha under många timmar ha svarat på exakt alla typer av frågor.

Och inte nog med det rekordstora antalet besökare, det var glada besökare också.
– Det här var det mest spännande äventyr jag någonsin varit med om, sa en flicka när hon kom upp från Frejs maskinrum.

Många uttryckte också spontant sin tacksamhet över att äntligen få se isbrytarna, som Luleborna tycks hysa starka känslor för.
– Det skulle bli ramaskri i stan om isbrytarna skulle flytta härifrån, sa en äldre Lulebo.
– De är som våra, sa en annan.

De vanligaste frågorna var vad besättningen gör på sommaren, hur många hästkrafter isbrytarna har, hur man får jobb på isbrytare samt besättningens sammansättning och arbetstider. I övrigt ville folk veta det mesta, allt från krängningsegenskaper och manövreringsförmåga till om inredning i befälsmässen är i originalskick och namnet på konstnären som målat tavlorna som hänger i trapphuset på en av isbrytarna.
– Vad äter ni, undrade ett barn.
– Vi äter mat, vanlig mat, svarade en styrman.
– Men hur många kylskåp har ni då, undrade barnet.

En pojke frågade en båtsman hur många delar en båt har. Båtsmannen drog lite på svaret innan han svarade att det förstås är ganska många.
– Säkert minst sju miljarder, sa pojken.

Förutom att visa upp isbrytarna, fanns olika tält på kajen för att presentera Sjöfartsverket och samarbetspartners. Kallaxflygs helikopter var på Atles helikopterplatta och bidrog till att många började sin rundtur där men många besökare gick ombord på alla fartygen. Sjö- och flygräddningen kom med Umeåhelikoptern och bidrog med två mycket bra uppvisningar som lockade stor uppskattande publik. För underhållningen svarade bluesbandet Mona & The Icebreakers. Sångaren Mona Lindberg arbetar till vardags som kock på en av isbrytarna.