Bokning öppnar för eftertraktade stugor

Den 16 mars klockan 10.00 släpps sommarens skärgårdsstugor för bokning. Med en rekordbeläggning under fjolårets coronasommar räknar Luleå kommun med att stugorna blir hett eftertraktade även i år.

Bokning öppnar för eftertraktade stugor
Laxen, 4 bäddsstuga på Brändöskär i Luleå skärgård

Det finns tolv kommunala stugor att hyra på fyra olika öar i Luleå skärgård. Tre stugor på Kluntarna, två på Junkön, fem på Brändöskär och två på Småskär. Stugorna brukar vara mycket populära och trycket högt första bokningsdagen, särskilt när det gäller populära öar, datum och helger. Midsommar (25 juni) är den helgen som först blir nästintill uppbokat. Brändöskär och Kluntarna är dom mest populära öarna.

I fjol valde många att hemestra på grund av pandemin, något som ledde till en rekordsommar i Luleå skärgård. Snart är det stugsläpp inför årets sommar och av allt att döma kommer längtan efter en skärgårdssemester vara stor även i år.

– Vi hade 97 procents beläggning av stugorna under högsäsongen i fjol. Mycket mer är svårt att uppnå, men vi räknar med ungefär samma resultat i alla fall, säger Ove Forsberg, avdelningschef Skärgård Luleå kommun.

Stugorna bokas som vanligt på lulea.se/skargard, i år med ett nytt bokningssystem som gör det enklare för kunden oavsett om hen använder mobil eller dator. De som vill boka en midsommarstuga måste i år boka minst två dygn, detta för att stugorna inte ska stå tomma en natt.

Under rubriken ”Boende” finns översikt över samtliga övernattningsmöjligheter från Haparanda i norr till Skellefteå i söder. Stugsläppet 16 mars gäller endast Luleå kommuns skärgårdsstugor. Övriga stugor kan bokas när som helst.

I Bottenvikens skärgård finns närmare 40 stugor (118 bäddar) att hyra. De flesta öarna har regelbundna båtförbindelser och till de andra kan du åka båttaxi till reducerade priser. Ofta har entreprenören ett avtal med kommunen som äger några av uthyrningsstugorna.

Längre skärgårdssäsong i Luleå skärgård

I övrigt finns flera skärgårdsnyheter för året; exempelvis en längre säsong för turbåtarna som i sommar sträcker sig från 4 juni till 19 september. Det går även dubbla turer ut i skärgården på fredagar och söndagar under högsäsong samt en vändande tur på lördagar. I år byter även turbåten håll och kör medsols istället för motsols i Luleå skärgård. Detta bland annat för att bättre passa in stugornas in-och utcheckningstider samt för att göra restiden för flertalet resenärer kortare på returresan.

Gällande pandemilagen ansvarar rederierna för att båttrafiken sker på ett smittsäkert sätt, precis som övrig kollektivtrafik.

Översikt över samtliga övernattningsmöjligheter med priser på stugor i Bottenvikens skärgård-»