Studenter skapar kraftfulla AI-lösningar för civilsamhället

Genom projektet AI for Impact stärks förmågan att använda AI hos svenska sociala entreprenörer och icke vinstdrivande organisationer som verkar för social hållbarhet.

Studenter skapar kraftfulla AI-lösningar för civilsamhället

– En räddningsbåt som ligger still kan inte rädda liv och då kan vi inte göra vårt uppdrag, säger Jonas Carlsson på Sjöräddningssällskapet.

Under sommaren fick fem verksamheter stöd från universitetsstudenter att utveckla sina första AI-lösningar – och i början av september hade Civilsamhällets forum för ansvarsfull användning av AI sitt första möte.

För Jonas Carlsson och Sjöräddningssällskapet är användning av ny teknik en fråga om liv och död.

– Vi behöver en förståelse för hur en motor egentligen fungerar, hur driftsdata ser ut när motorn mår bra. Det här är viktigt för att vi ska kunna förutspå när det finns en risk för ett motorhaveri, fortsätter han.

Sjöräddningssällskapet är en av de fem organisationer som deltog i sommarens talangprogram inom ramen för projektet AI for Impact, som drivs av AI Sweden med finansiering från Google.org. Sjöräddningssällskapet fick tillsammans med Mind, Reach for Change, Röda Korsets avdelning i Umeå och UNICEF Sverige stöd av en grupp studenter som utvecklade AI-lösningar utifrån organisationernas egna behov.

Carl Norling Markai är Impact Initiative Developer på AI Sweden:

– Vi ser att AI är en katalysator för positiv förändring. Det är särskilt viktigt att vi satsar på ideella organisationer som ofta saknar egna resurser för att utveckla och implementera ny teknik. Med stöd från Google.org kan vi hjälpa dem att effektivisera sitt arbete och stärka deras förmåga att hjälpa de målgrupper de arbetar med, säger han.

Sjöräddningssällskapet är ett exempel på hur det kan gå till. Man samlar redan in mängder av information från sina båtar, som varvtal, tryck, temperatur, bränsleförbrukning. Men eftersom datamängden är så stor har det inte gått att dra några egentliga slutsatser från den. En AI-modell som under sommaren kan analysera datan från sensorerna och hitta avvikelser från det normala som en människa skulle missa. 

– Vår bild av AI innan vi började det här projektet vad något abstrakt, som alla pratar om men som ingen egentligen vet vad det är eller hur det påverkar oss. Att få se graferna var en aha-upplevelse. Då blev AI konkret, det är något som kan hjälpa oss! Nu ska vi försöka implementera så mycket av det här som bara går, säger Jonas Carlsson.

Johanna Nilsson är Partnership Manager på Reach for Change:

– Vi jobbar med sociala entreprenörer. I processen när man ska starta sitt företag är det väldigt mycket jobb med forskning kring bakgrund, problemanalys och är man inte väldigt stark inom forskning, vilket de flesta inte är, så är det här väldigt tidskrävande.

Genom att träna en språkmodell med relevanta källor utvecklades en plattform som på ett användarvänligt sätt förenklar för de sociala entreprenörerna att hitta den information de behöver.

– Att få in tre studenter med kunskap inom AI och maskininlärning, områden som är helt nya för oss, och kombinera det med vår erfarenhet inom utveckling, bistånd och socialt entreprenörskap har skapat en fantastisk synergi och lett till stora framsteg, säger Johanna Nilsson.

Vid sidan av talangprogrammet är arbetet med Civilsamhällets forum för ansvarsfull användning av AI en central del i AI for Impact: 

– AI har en enorm potential, men med denna potential kommer också ett stort ansvar. Vi startar nu detta forum för att sätta civilsamhället i förarsätet i utvecklingen av AI på ett sätt som främjar hållbarhet, samverkan och goda verksamhetsprinciper, säger Carl Norling Markai.

Projektet som helhet och Sjöräddningssällskapets lösning finns presenterade här: