Bothnialoppet kämpar mot vädret

Väderleksprognosen för helgen ser besvärlig ut: snö, mildväder och vind säger prognosen men det stoppar inte Bothnialoppet. - Vi ger inte upp, loppet ska genomföras, säger Kjell Skogsberg som är ban och säkerhetsansvarig för Bothnialoppet.

Bothnialoppet kämpar mot vädret

Isläget för Bothnialoppet ser bra ut och bara några mindre förändringar kommer att göras av bansträckningen.
- Isen är tjock men vi har haft lite problem med sprickbildning så vi har tvingast förändra banan lite grand. Det är inget som påverkar längden och vi hoppas att alla kommer att få en så bra skridskoupplevelse som möjligt, säger Kjell Skogsberg, ban- och säkerhetsansvarig för loppet.

Bothnialoppet trotsar den dystra väderleksrapporterna, som säger snö, milt och blåst, och arbetet med banan har pågått under hela veckan och gör även så i skrivandets stund.
- Våra plogare gör en fantastisk arbetsinsats som vi är mycket tacksamma för, det är härligt att de är hängivna och att de tror på projektet, säger Kjell Skogsberg.
Väderleksprognosen för söndag säger snö men det är inget som ska stoppa loppet.
- Vi har hyrt in en extra hyvel från Kiruna, så vi kommer ha två hyvlar, samt att vi har tillgång till flera olika fordon med snöskrapor och snöslunga. Håller väderleksprognosen i sig så kommer vi att underhålla banan medan loppet pågår.

Den förändrade bansträckningen har väckt frågan om återbetalning av startavgifter, budskapet från organisationen är nej.
- Det har kommit några förfrågningar om avanmälan men vi har gjort bedömningen att vi inte ska återbetala några startavgifter då loppet inte är inställt. Jag hoppas att de flesta av våra deltagare tycker att vi gör rätt som genomför loppet trots den otroligt märkliga vintern som sätter käppar i hjulen för oss, säger Björn Dahlfors, informationsansvarig för Bothnialoppet.

Det har varit tvära kast rörande Bothnialoppet 2008 och den varma vintern har ställt till det rejält för arrangörerna som trots allt kämpar vidare
- Med förutsättningarna som råder är det inte lätt att få en ekonomi i ett sånt här projekt, just är det bara att köra på, loppet ska genomföras, säger Björn Dahlfors.

Loppet växer
Bothnialoppets organisation spände bågen högt och satsade på 1000 deltagare i årets lopp, torsdagen innan loppet är strax över sex hundra anmälda.
- Vi var kanske lite rusiga efter fjolårets succé och vi kanske satte ett lite väl optimistiskt mål men deltagarantalet har växt och det är positivt och inspirerade, säger Björn Dahlfors som redan nu är har börjat planera inför nästa års lopp.