Nyköpt båt fördubblar skaderisken

Med en nyköpt båt är risken för skada dubbelt så stor som när man ägt en båt mer än ett år. Det visar skadestatistik från båtförsäkringsspecialisten Svedea. Det spelar dock ingen roll om båten är begagnad eller fabriksny utan den avgörande faktorn är om den är ny för ägaren.

Nyköpt båt fördubblar skaderisken

Under kommande helger sjösätter många sina båtar och båtsäsongen drar igång, men har man köpt en ny båt är det läge att vara försiktig. Bland båtägare med nya båtar drabbas nämligen var åttonde av en skada redan under det första året. Har man ägt sin båt mer än ett år halveras risken, då drabbas bara en av sexton av skada. Det spelar ingen roll om båten är begagnad eller fabriksny utan den avgörande faktorn är om den är ny för ägaren.

– Alla båtar uppför sig olika och det gäller att lära känna en ny båt. Ett tips är att testa ute på en fjärd hur båten uppför sig, hur vindkänslig den är och hur reglagen fungerar innan du försöker lägga till, säger Göran Södergren, produktchef för båtförsäkring på Svedea.

– Många går en kurs i hur man navigerar och det är jättebra men den bör kompletteras med en praktisk kurs där man lär sig köra båt, tillägger Göran Södergren

Svedea har tidigare berättat om att skaderisken ökar när man byter motorcykel och samma sak har alltså visat sig gälla för båtägarna. Det gäller därför att vara extra försiktig när man kör ett nytt objekt.

Fem bra tips när du köper ny båt:

  • Be säljaren gå igenom båten med dig och visa alla funktioner, om möjligt även i vatten.
  • Ligger båten i Luleå – åk till Stensborg. Där kan du öva på att lägga till vid bryggan.
  • Be att få instruktionsböckerna någon vecka innan du får båten så hinner du läsa in dig på hur allt fungerar.
  • Går båten djupare än din tidigare båt, tänk på att du kanske inte kan åka på alla ställen där du åkt tidigare.
  • Är du ny på sjön, be mer erfarna båtgrannar om hjälp när du ska lägga till eller ut.