Förtöja vid en boj

Att förtöja vid en boj och ligga på svaj är mycket vanligt runt omkring i världen men här i Bottenvikens skärgårdar finns dem knappt.

Förtöja vid en boj

I Norrbotten finns en boj man kan förtöja vid och det är Kryssarklubbens blåa boj vi Getskär i Kalix kommun. Kryssarklubben berättar på sin hemsida att många tycker att möjligheten att förtöja vid en av Kryssarklubbens bojar är en av de bästa anledningarna till att vara med i klubben. Drygt 240 blå bojar finns längst kusterna i våra skärgårdar och kan ge en trygg och god natt sömn som ett alternativ till att ligga vid eget ankare.

Dessutom skonar bojen vattenmiljön och förstör inte så mycket som om man slänger ankare överallt om man vill ligga på svaj, dessutom känns det tryggare och sova med båten tryggt förankrat i en boj.

När det gäller Kryssarklubbens bojar kan inte vem som helst utnyttja dom blå bojarna, utan följande tre krav för att använda bojen ska vara uppfyllda;

  1. Kryssarklubbsmedlem med registrerad båt i SXKs register.
  2. Årets båtmärke (klistrat synligt på t.ex masten eller vindrutan)
  3. Synligt namn på båten

Bottenvikens skärgårdar är grunda och att kunna förtöja vid en boj tycker jag känns tryggt och säkert. Dessutom får man lite privatliv när man slipper att ligga vid en brygga med mycket spring och stoj. De allra flesta har ju med sig en jolle som man kan ta sig i land men om man vill och behöver.

Vi vill gärna ha dina synpunkter och erfarenheter om ni tycker det borde finnas flera (kommunala) bojer i våra skärgårdar. Tyck till på vår Facebook sida eller i kommentarfeltet under och kom gärna med förslag om var du vill att en boj borde vara tillgänglig i våra vikar och öar. Till exempel Malören är en plats man vill besöka men är för grund till att ta sig in till bryggan. Kom med förslag till andra ställen.