Lås in båtmotorn – nu börjar stöldsäsongen!
Upptagningssäsongen är i full gång, den tid på året då flest utombordare stjäls. Att skydda uppställningsplatser är svårt och kostsamt. Säkrast är att låsa in motorn inomhus.
Förra året stals 2 510 båtmotorer visar statistik från Brottsförebyggande Rådet, BRÅ. Nu befarar Polisen att 2019 blir värre. Och det finns tecken som tyder på det. Redan årets första kvartal ökade antalet båtmotorstölder med 19 % jämfört med förra året.
– Hösten är historiskt en kritisk period för båtägarna. Sommarställen besöks inte lika ofta och båtarna används mer sällan. Speciellt under veckorna före och efter upptagning av båten är stölderna av båtmotorer extra frekventa, säger Rino Carlsson, polisens nationella samordnare för sjörelaterade tillgrepp.
– Båttjuvarna – oftast internationella ligor – kan dyka upp var som helst. Men vi vet att Värmdö och Norrtälje oftast drabbas hårt. Även östra Södermanland och Blekinge är väldigt utsatta, säger Göran Södergren, produktchef för båtförsäkringar på Svedea.
Inlåsning inomhus säkraste skyddet
Svedeas erfarenhet är att det överlägset säkraste stöldskyddet är att montera av båtmotorn och låsa in den inomhus, eller hela båten om det är möjligt. Många båtverkstäder erbjuder den möjligheten.
– Vi tänker fortsätta kämpa mot stölderna med de medel vi kan. Vi vill starkt rekommendera alla båtägare att låsa in båtmotorn inomhus. Om det inte finns möjlighet att låsa in den själv föreslår vi att man kontaktar närliggande marinor och verkstäder, säger Göran Södergren.
Bästa brottsförebyggande åtgärderna
Även om inlåsning inom tak och väggar och dörr med ordentligt lås är bästa lösningen, finns flera andra sätt som försvårar för båttjuvarna. Med spårsändare och ordentlig märkning kan den stulna båtmotorn återbördas till ägaren. Här följer Svedeas bästa tips:
- Lås in båtmotorn eller hela båten inomhus
- Gå med i Båtsamverkan
- Installera söksystem
- Använd alltid godkänt lås och kätting
- Märk både båt och motor med Securmark