Så blir du säker på båtturen – sjöräddarnas bästa tips

För andra sommaren i rad ser det ut att bli många svenskar som firar semestern hemma i båt. Det bäddar för en intensiv säsong för Sveriges frivilliga sjöräddare, men det finns mycket du kan göra själv för att undvika olyckor.

Så blir du säker på båtturen – sjöräddarnas bästa tips
Under försäsongen april till midsommar har sjöräddarna ryckt ut knappt 2000 gånger i Sverige.

Allt pekar på att sommaren 2021 blir en fortsättning på förra året, i alla fall när det kommer till båtliv. Det senaste året har båtförsäljningen ökat och många hemestrande svenskar har gett sig ut för att upptäcka tjusningen med att semestra på vatten. Även Sjöräddningssällskapet har nått nya höjder i både antal nya medlemmar och antal utryckningar. Årets säsong ligger hittills i nivå med 2020, och de frivilliga sjöräddarna har ryckt ut knappt 2000 gånger från april till midsommar.

- Vi är förberedda för en intensiv säsong. Vi vet att många satsar på en sommar i båten. Vädret spelar en stor roll i hur mycket folk som rör sig på sjön, och hur väl förberedd man som båtägare är på oförutsedda händelser, säger Lars Samuelsson, maritim ledare på Sjöräddningssällskapet.

- Sjöräddningssällskapet finns här, men vi hoppas att vi slipper ses. Mycket kan du göra själv, avslutar Lars Samuelsson.

  De vanligaste orsakerna till att man slår larm är motor- och propellerhaveri, bränslebrist, grundstötning och tamp i propellern. För att förebygga att olyckan är framme kommer här Sjöräddningssällskapet bästa tips för en säkrare och roligare båtfärd.

  Förberedelser

  Lär känna din båt
  Hur funkar motorn? Var går bränsleslangarna? Vad är en bottenplugg? Det finns många saker att lära sig om en båt, och ofta har en begagnad båt unika lösningar. Se till att du vet så mycket som möjligt om den båt du köper eller hyr.

  Utbilda dig
  På sjön gäller andra regler än på vägarna. Läs på, och allra helst, gå en utbildning. Den första nivån heter förarbevis, och ger dig de mest grundläggande kunskaperna. Sommaren 2021 släpper Sjöräddningssällskapet appen HJÄLP, med grundläggande tips för dig som är ny på sjön.

  Utrustning ombord
  Se över båtens utrustning. Ankare, tillräckligt med tamp, verktygslåda, brandsläckare, första förband, en extra dunk bränsle och hela segel. Men också personlig utrustning: varma kläder, vatten, sjösjuketabletter och nödproviant.

  Transportstyrelsen har tagit fram en lista över utrustning du bör ha i din båt för att klara olika situationer-»

  Sprid kunskapen
  Det blir roligare och säkrare om alla ombord får uppgifter, kan hantera båten och navigera. Lär er tillsammans och prata igenom hur ni skulle agera i en nödsituation.

  Sjösäkerhet

  Kolla vädret
  Kolla alltid vädret innan ni går ut, för den tid ni tänkt vara ute, och håll koll på om prognosen ändras. Det finns idag en mängd väderappar att ladda ner, däribland Sjöräddningssällskapets Kustväder och Sjöfartsverkets ViVa.

  Meddela vart du går
  Se till att någon som är på land vet vart ni går och när ni förväntas vara hemma. Blir det ändrade planer, meddela det.

  Planera färden
  Se till att kunna navigera och utrusta båten med sjökort. Planera rutten och identifiera kluriga passager och grynnor.

  Se till att du kan larma
  Om det värsta skulle hända, se alltid till att du kan larma med mobiltelefon och eventuellt VHF-radio (kräver certifikat). Mobilen i vattentätt fodral, så kan du ringa 112 även från vattnet.

  Flytväst till alla ombord
  Sist men inte minst, se till att alla har flytväst ombord. Flytvästen räddar liv, så enkelt är det.

  Har du inte flytväst till alla kan du hyra. Läs mer här-»

  Till sjöss

  Gott sjömanskap
  På sjön är inte ensam stark. Gott sjömanskap innebär att visa hänsyn och hjälpas åt. Håll hastigheten, var rädd om människor och miljö, hjälp till i hamnar eller om någon signalerar till sjöss.

  Håll avstånd
  På sjön finns det inte tydliga vägar. Det går inte alltid att förutse andra har för avsikter. Därför är det viktigt att hålla ordentligt avstånd. (Ibland kan man misstänka att båtförare använder samma beteende som i vägtrafiken. Om man skall hålla 3 sekunders avstånd där är kanske 30 sekunder eller tre minuter mer relevant på sjön)

  Var tydlig
  Visa dina avsikter tidigt och tydligt. Det kan betyda att man överdriver en liten gir för att sedan sakta återgå till den önskade kursen. Gör man det minskar risken för missförstånd som kan leda till olyckor.

  Visa hänsyn
  Att hålla avstånd och vara tydlig är en bra början. Tag också för vana att titta bakom båten innan till exempel ett möte eller vid passage av en brygga; hur mycket svall drar båten? För att minska svallet räcker det inte att sänka farten litegrann. De flesta motorbåtar drar som mest svall i farter mellan 5 och 15 knop. För att “släppa svallet” kan det med en del båtar vara lämpligt att stanna helt, låta den egna häckvågen passera, för att sedan börja köra sakta framåt igen.

  Skaffa marginaler
  Vad händer om du får ett oväntat motorstopp, en tamp i propellern eller något annat plötsligt problem? Om du har god marginal till land eller grundområden i lä finns det gott om tid att lösa problemet eller ankra. En blåsig dag kan annars ett litet problem snabbt utveckla sig till en farlig situation.