Fler larm till följd av bättre väder
Motorhaverier, grundstötningar och sjukdomsfall. Sommaren har varit intensiv för de frivilliga sjöräddarna. Larm där det är fara för liv, ökade under året. Även förebyggande utryckningar ökade något. Samtidigt som antalet sjuktransporter minskade.
Under perioden 1 maj till 15 augusti ryckte de frivilliga sjöräddarna ut på totalt 4350 uppdrag, mot 4143 gånger föregående år.
– Sett till antalet larm så följer det till stor del samma mönster som tidigare år. Under det föregående året såg vi en minskning i förebyggande utryckningar till följd av att färre befann sig på vattnet på grund av sämre väder. I år har vädret varit bättre och vi ser därmed att larmet blir något fler, då fler befinner sig ute på havet, säger Adam Goll-Rasmussen, Maritim ledare på Sjöräddningssällskapet.
Räddningstjänstuppdragen har ökat med fem procent från 705 larm under samma period 2023 till 739 larm. Den vanligaste orsaken till räddningstjänstuppdrag är grundstötning (104).
Förebyggande utryckningarna har ökat till 3186 larm från 2974 under samma period 2023. En ökning på sju procent. De främsta orsakerna är motorproblem (2455) och grundstötningar (323).
Antalet sjuktransporter uppgick under perioden till 425 vilket är en minskning med åtta procent sett till samma period under föregående år.
Den enskilda dag på året som landets frivilliga sjöräddare hade mest att göra var söndagen den 21 juli då de genomförde 159 uppdrag.
Om larmtyperna:
Räddningstjänstuppdrag är ett uppdrag där det föreligger akut fara för liv och Sjöräddningssällskapets resurser ställs till samhällets förfogande.
Förebyggande utryckning erbjuder vi våra medlemmar och är en insats som utförs utan att läget behöver vara akut. Vi hjälper medlemmen från otryggt till tryggt läge.
Sjuktransport utför vi tillsammans med ambulanssjukvården i aktuell region och hjälper sjuka eller skadade att snabbt få vård.