Ovanligt tidig start för isbrytarsäsongen

Årets isbrytarsäsong är igång och Sjöfartsverkets isbrytare Ale var först ut med att tända sin blå lanterna och ge sig ut till havs.

Ovanligt tidig start för isbrytarsäsongen
Isbrytaren Ale. Fotograf/Källa: Sjöfartsverket

Sjöfartsverkets minsta isbrytare, Ale, inledde årets isbrytarsäsong när hon lämnade Luleå hamn och gav sig ut på Bottenviken tidigare under fredagen. Kursen gick mot Skellefteåbukten där det nu finns packad nyis.

– Det var många år sedan som isbrytningen startade så tidigt som 1 december, säger Amund Lindberg, chef för Vintersjöfart på Sjöfartsverket.

Sedan den 21 november gäller skärpta trafikrestriktioner för de norra hamnar i Bottniska viken. Restriktioner har införts även i Mälaren, på Vänern och Göta älv. Restriktionerna införs varje vinter i varierande grad och innebär högre krav på vilka fartyg som får trafikera farvattnen. 

 

Om Sjöfartsverkets isbrytare

Sjöfartsverket ser till att alla svenska hamnar kan ha öppet året runt genom att bryta is till havs, assistera, dirigera, leda och bogsera fartyg som har problem att komma fram. Utan isbrytare riskerar vissa hamnar att behöva stänga ner verksamheten i upp till 130 dagar om året. Sjöfartsverket har fem egna isbrytare: Ale, Oden, Atle, Frej och Ymer. Även Sjöfartsverkets arbetsfartyg Baltica och Scandica har isbrytarförmåga och ingår i isbrytningsverksamheten som hjälpisbrytare.