Ut med lotsarna

Under natten vaknar jag ett par gånger av att vinden viner där ute. På morgonen lyser solen, men det är kallt i luften. Jag tar en promenad upp till lotsstationen och får en kopp kaffe av mina nya vänner. Lotskutterföraren Tom Sjöblom spanar ut mot havet med kikare. En telefon ringer. Han växlar några korta ord på engelska och vänder sig till mig.

Ut med lotsarna

- Vi ska lotsa in en tanker. Ska du med ut?
- Javisst!
Vi går ner till hamnen. Tom och en kollega gör lotskuttern klar för avfärd.
- Vi måste vara två båtförare om något skulle hända, säger han. Så kommer lotsen. Vi kör ut ur hamnen.

När vi kommer ut på öppna havet drar Tom på gasen och lotsbåten plöjer fram genom vågorna så att skummet yr. Den stora tankern närmar sig snabbt. Tom kör intill tankern på läsidan och lotsen går ut till relingen och står beredd. De båda båtarna stiger och sjunker intill varandra. Under en sekund när lotsbåten och tankern är alldeles intill varandra kliver lotsen över. En matros tar emot och hjälper honom ombord. I samma ögonblick som lotsen är över vrider Tom på ratten och lotsbåten gör en snabb sväng bort från tankern och styr tillbaka in mot Marjaniemi lotsstation.

När vi har kommit i land och jag går tillbaka till Måsen funderar jag på vad som kunde ha hänt om lotsstationen hade varit nedlagd när jag kom seglande mitt i natten med min trasiga propelleraxel. Hade det funnits någon Urpo som hade kommit och erbjudit hjälp? Nej, troligen inte. Kusterna behöver inte bara datorer och satelliter. Det behövs båtar och sjövant folk som kan rycka ut på kort varsel när stormen viner och olyckan är framme.

Filmreportage: Möt människorna i filmen Möten vi havet

I denna korta filmen ur Kustliv i Bottenviken, Möten vid havet får du följa med lotskutterföraren Tom Sjöblom som skal transportera en lots ut till en tanker.