Den tuffaste utmaningen i Östersjön

Agora direct MidsummerSail 2022 är inne i sitt 7:e år med ett rekordstort antal deltagande båtar som vill anta utmaningen med den längsta och tuffaste regattan i Östersjön.

Den tuffaste utmaningen i Östersjön
Starten går den 21 juni,  klockan 13.00. Från Wismar i Tyskland

67 båtar från 4 länder kommer att starta solo, doublehanded eller med full besättning. Målet är den gula bojen i Töre som är det nordligaste punktet i Östersjön. Starten går från Wismar i Tyskland den 21 juni,  klockan 13.00. Sträckan som skal seglas är på totalt 900 sjömil.


Vinnare av MidsummarSail 2021, Thies Bartels och Skipper Wolfram Heibeck med båten Black Maggy. 

Den snabbaste tiden sedan starten i 2016 är på 5 dagar, 17 timmar, 38 minuter och 20 sekunder från 2019. Potentialen att slå rekordtiden finns blant flera båtar i årets startfält. Förre årets vinnare Wolfram Heibeck med sin Open 40 Black Maggy, Mathias Mueller von Blumencron i sin Class 40 Red, och några av trimaranerna har alla vad som krävs för att slå rekordtiden.

Deltagarna tävlar om 5 olika rekord: snabbaste enskrov, snabbaste flerskrov, minsta besättning och minsta båt - men man kan också segla IRC-korrigerad tid.

Men även om det finns troféer att vinna så handlar det inte bara om tiden som skal seglas men också om tiden som upplevs i Bottenvikes ljusa sommarnätter, där solen aldrig går ner. Många av deltagarna är med bara för äventyret och alla upplevelserna de får under resan upp till Töre. Från mörka till ljusa nätter och långa fina dagar i norra Sverige har varit "fantastiska”  berättade fjolårsvinnare Thies Bartels och Skipper Wolfram Heibeck med båten Black Maggy.

En annan ensam seglare upptäckte att han hade en blindpassager ombord. Det var en säl som utnyttjade den långsamma farten i trimaranen och klättrade upp i båten! Sälen stannade ombord på Andre Baetz 28ft 'Flaneur' över natten och lämnade båten nästa eftermiddag.

Ingo Kranzs med båten FanFan har redan rundat Kap Horn, men att runda den gula bojen från Töre står fortfarande kvar på listan över äventyr.

Delta gärna under förberedelserna och få med dig starten på MidsummerSail i Tyskland. Skepparna är säkerligen villiga att svara på dina frågor inför starten.
I den nya "Race Village" i Marina Weisse Wiek i Boltenhagen kan erfarna deltagare, nya seglare, besökare och familjer utbyta erfarenheter och prata om sina seglar drömmar.
Det blir även musik den 19 juni från kl 19 och om vädret är rätt blir det också ett ljusshow senare på kvällen.

Den bästa utsikten är från Wendorfpiren eller från startfartyget Wissemara.

När båtarna anländer Töre i Kalix kommer Årets Midsummersail få extra stor uppmärksamhet med seglarfest med olika arrangement under 29 juni - 2 juli. Här kan du läsa mer om vad som händer under dagarna-»

Läs också:

Film från fjolårts Midsummersail