MidsummerSail - AGORA direct och Töre Hamnfestival 2023

I den lilla byn Töre i Kalix kommun ligger den nordligaste punkten i Östersjön och den markeras av en gul boj. De som rundar punkten får då ett diplom. Punkten i Östersjön ökar i popularitet år för år. Varje sommar kommer segelbåtar från hela Europa för att runda bojen som har satt Töre på Europakartan. Till och med skolskepp har Töre som besöksmål under sommarens seglingar i Bottenviken. 

MidsummerSail - AGORA direct och Töre Hamnfestival 2023

Bottenviken är världens nordligaste bräckvattensskärgård med över 4 000 öar. Hela området präglas av de många stora älvarna som strömmar ut friskt vatten som blandas med havets salta och bildar ett vatten som varken är sött eller salt. På sommaren är det ljust dag som natt och det är aldrig för tidigt, eller för sent, för ett dopp i havet.

Upplev och njut av Sveriges nordligaste skärgård!
https://bottenviken.se/nordligaste_skargard

MidsummerSail - AGORA direct


Robert Nowatzki delar ut pris till vinnare av årets MidsummerSail - AGORA direct 2021, Black Maggy.

2016 fick den tyska seglare Robert Nowatzki en idé, att skapa en regatta från den sydligaste punkten i Östersjön i Wismar Tyskland till den nordligaste punkten i Östersjön, Töre i Kalix. Tävlingen fick namnet MidsummerSail - AGORA direct och startar varje år då sommarsolståndet inträffar den 21 juni, (under skottår den 20 juni). Första året deltog en båt, Robert Nowatzki med sin kompis Holger Körner.  De seglade nonstop från Wismar till Töre på 10 dagar, 9 timmar, 32 minuter och 20 sekunder. En sträcka på 900 nautiska mil hela vägen fram och rundade den gula bojen i Töre.

Året efter var det 5 båtar och deltagande båtar har ökat år för år och nu 2023 är det 100 båtar anmälda från ett flertal länder. 2024 är antalet anmälda redan uppe i 147 båtar.

Det är en tuff regatta, kanske den tuffaste i Europa med sina 900 nautiska mil. Snabbaste tiden blev satt i fjol med 4 dagar 19 timmar. För att göra tävlingen till en fest och välkomna seglarna har föreningar, företag, boende och sedan två år tillbaka Leader SpiraMare och Kalix kommun arrangerat Töre Hamnfestival med artister, matservering, musikpub, bokbord, konsthantverk, barnshow mm. För Töre med en folkmängd på ca 1000 invånare är detta sommarens höjdpunkt där hundratals gäster anländer Töre med båt och bil. Här kan du läsa en artikel från 2018 om hur det hela startade. 

Midsummersail - en segelbåtstävling från Wismar till Töre
https://bottenviken.se/180612-midsummersail

Route from MidsummerSail on Vimeo.

Tider MidsummerSail - AGORA direct och Töre Hamnfestival

 • Start tid MidsummerSail - AGORA direct, 21 juni kl 13.00 i Wismar Tyskland.
  Tidsgränsen för loppet är den 5 juli 2023 klockan 13.00.
  Regattan
  kan följas on-line under https://www.midsummersail.com/gps/
 • 27 juni, tre-rätters seglarmiddag på Roady i Töre.
 • Töre Hamnfestival 1 juli i Töre Hamn.

Töre Hamnfestival 1 juli 2023

Program Töre Hamnfestival 1 juli 2023
(preliminärt – uppdateras kontinuerligt)

 • 12.00 - 15.00 Under dagen är det matservering, bokbord, konsthantverk, barnshow mm.
 • 12.00 - 15.00 Moonshine Band, The Chickpeas Band och Bo Selinder uppträder på stora scenen.
 • 19:30 - 01.00 Musikpub i Töre hamnmagasin. Hamnbar med servering av öl, vin och cider. Bo Selinder spelar fram till 22:00 och därefter Moonshine Band.

Arrangör för Töre hamnfestival 12.00-15.00: Törebygdens Framtid
Arrangör för Musikpub i Törehamn 19:30 - 01:00: Siknäs Framtid.

Hitta till Töre Hamn:

Intill Töre Hamn ligger Töre Camping. Campingen erbjuder husvagnsplatser med eller utan el, stugor och tältplatser. Där finns också restaurang, minigolf, bastu, tvättstuga och en mindre lekplats. Området i Töre Hamn har gott om parkeringsplatser. Tyvärr är det inte möjlighet att komma med egen båt då alla hamnplatser är resarverat för deltagande båtar i MidsummerSail - AGORA direct 2023.

Töre Hamnfestival 2023 med stöd från: