Invigning av Piteås sjöräddningsstation

Det krävdes tre försök, två flaskor champagne och en yxa när Piteås sjöräddningsbåt skulle döpas i samband med invigningen av Piteås sjöräddningsstation…

Invigning av Piteås sjöräddningsstation

- Efter 17 års drömmar, lobbying, personligt engagemang, fantastiskt stöd från SSRS huvudkontor, stöd från båtklubbar och förbund, glada tillrop från vänner och bekanta, ekonomiskt stöd från lokala sponsorer och framförallt tack vare en entusiastisk och duktig besättning med förstående familjer var det äntligen dags för invigning. (Sten Olsson)

En hel del folk slöt upp på måndagen för att vara med om denna speciella händelse. Stämningen var på topp och publiken förväntansfull när båtens gudmor, kommunchefen Helen Röckner, svingade champagneflaskan mot relingen. Dock så visade det sig att champagneflaskor kan vara svåra att krossa, speciellt vid fartygsdop.

Vid första kastet studsade flaska mot relingen utan att gå sönder. Vid nästa försök tog kommunchefen i än mer. Men vad hände? Jo, flaskan studsade på nytt mot relingen och gjorde en pendlande rörelse varpå bandet som den var fäst i lossande och buteljen hamnade i vattnet för att sakta sjunka mot botten.

En hel del skratt ljöd igenom luften….Vad skulle hända nu? Som tur var så var Sten Olsson förberedd på detta. Han hämtade kvickt en ny flaska champagne och proceduren kunde fortsätta. Denna gång utrustades för säkerhetsskull kommunchefen med en yxa.

Dopet genomfördes med bravur och vi är stolta att presentera det nya namnet på båten, Rescue Sparbanken Nord, som även är namnet på vår huvudsponsor.