Båtmuseet vid Västra Kajen i Piteå

1998 bildades föreningen Piteå Båtmuseum av några eldsjälas med målsättning att till eftervärlden kunna visa upp denna kulturskatt i form av gamla träbåtar, motorer och fiskeredskap samt dokumentera den kustkultur som under sekler vuxit fram i regionen.

Båtmuseet vid Västra Kajen i Piteå
Skötbåten byggdes på 1930-talet av Elfrid Fjällström, far till den kände båtbyggaren Hans Fjällström i Norrfjärden.

Bottenviken.se i samarbete med filmaren och journalisten Boris Ersson fick i uppdrag av Tomas Lindbäck på Västra Kajen i Piteå att ta fram skyltar som berättade om livet i skärgården och om Piteå som sjöstad i text och bilder.
Texten i den här artikeln är hämtat från ett av våra 6 skyltar vi levererade till Västra Kajen i 2011.

 

Båtmuseet

Tore Sandström: - Det här är en lysdubb, en lampa på en liten flotte. Den användes under höstfisket för att visa var näten låg när det var mörkt. Vi vill ta till vara på pitebygdens fiske- och kustkultur och visa upp den för dagens människor. Under vintern har vi kurser i båtbyggeri och segelsömnad. Jag brukar säga att jag är ingen båtbyggare, men jag bygger båtar!

Tage Öhlund är pensionerad kustbevakare och något av en hustomte på Västra kajen. Hans stora intresse är sjömansslöjd. Tage berättar:
- Under långa vakter på båtarna satt sjömännen ofta och slöjdade, byggde fartygsmodeller och gjorde konstverk av knopar, som på flaskan med fartygsmodellen.

En av båtmuseets finaste modeller är en fullriggare. Mannen som byggde den arbetade med den från 1931 till 1986!

Skötbåten (Bildet överst i artikeln) byggdes på 1930-talet av Elfrid Fjällström, far till den kände båtbyggaren Hans Fjällström i Norrfjärden. Båten drevs av en liten utombordsmotor på 6 hästkrafter av märket Penta U21. Motorn i förgrunden är en 2-cylindrig dieselmotor på 29 hästkrafter av märket Bolinder, byggd 1959. På båtens reling är fäst en garnrulle för att fiskaren skulle få upp näten lättare. På väggen hänger ankringslinor för storryssjor. De gamla båtarna och redskapen berättar om ett hårt liv vid havet, och om en tusenårig kustkultur inom fiske, säljakt och båtbyggeri som är på väg att försvinna in i historiens glömska.

Läs mer:

 

Texten i den här artikeln är hämtat från ett av våra 6 skyltar vi levererade till Västra Kajen.

Skylterna på Västra kajen

Bottenviken.se i samarbete med filmaren och journalisten Boris Ersson fick i uppdrag av Tomas Lindbäck på Västra Kajen i Piteå att ta fram skyltar som berättade om livet i skärgården och om Piteå som sjöstad i text och bilder. Vi gjorde 6 skyltar i 2011 (två på varje ram). Skyltarna är mycket uppskattat och står i dag på Västra Kajen. Nu kan du läsa historierna på skyltarna i form av artiklar. Första artikel ut är "Södra porten till Piteå skärgård".

Skyltarna hade följande tema:

  • Konst vid havet
  • En grav för rövare, båtar och sågverk
  • Båtmuseet vid Västra Kajen - Den här artikeln.
  • Sista fiskaren på Stenskär?
  • Fiskeläget som blev sommarparadis
  • Södra porten till Piteå skärgård