Landshövdingen antar utmaningarna under friluftslivets år

Just nu pågår Sveriges hittills största satsning på friluftsliv; Luften är fri – Friluftslivets år 2021. Syftet är att inspirera till mer friluftsliv och ökad kunskap om friluftslivets värden och allemansrätten. Varje månad har en egen utmaning och under augusti handlar det om att göra något man aldrig tidigare gjort.

Landshövdingen antar utmaningarna under friluftslivets år
Landshövding Lotta Finstorp provar på flugfiske.

Landshövding Lotta Finstorp antog månadens utmaning och har flugfiskat för första gången i sitt liv.

- Det var jätteroligt att få lära sig flugfiske, det var inte så svårt. Jag fick samtidigt uppleva vår unika skärgård som erbjuder massor med friluftsaktiviteter, sommar som vinter, säger Lotta Finstorp.

Förutom fisket fick hon också ta del av projektet om kustharrens biologi som länsstyrelsen bedriver sedan några år och de förvaltningsåtgärder som lett fram till de goda harrbestånd som finns i Norrbottens skärgård idag.

- Jag vill genom min utmaning få andra beslutsfattare och politiker runt om i Norrbotten att på olika sätt fortsätta uppmärksamma Friluftslivets år, säger Lotta Finstorp.

Under hösten kommer Landshövdingen att särskilt uppmärksamma flera av länets nationalparker och naturreservat som en del i Friluftslivets år. Den 24 augusti besöker hon världsarvet Laponia, bland annat för att uppmärksamma arbetet med tillgänglighetsanpassning som pågår i världsarvet.

- Vårt län erbjuder verkligen möjligheter till ett rikt och variationsrikt friluftsliv genom att vi har allt från högfjäll till skärgård. Framför allt finns närheten till alla våra naturreservat som definitivt är värda att besöka. Möjligheterna till friluftsliv i Norrbotten är en del av länets attraktionskraft, säger Lotta Finstorp.