Rekordmånga på Göta kanal

I år valde rekordmånga turister att besöka Göta kanal. Från midsommar kan säsongen sammanfattas som ett enda långt högtryck, och flera av entreprenörerna längs kanalen vittnar återigen om rekord, berättar Roger Altsäter vd på AB Göta kanalbolag.

Rekordmånga på Göta kanal
Göta kanal, Söderköpings gästhamn sommaren 2021

Som ett av Sveriges i särklass största och mest välkända turistmål lockar Göta kanal årligen över 3 miljoner besökare och denna säsong får betraktas som en rekordsommar.

–I år ökade antalet båtgäster med 35% jämfört med i fjol samtidigt som kundbetyget blev det högsta sedan vi startade mätningarna 2009. 94% av båtgästerna uppger att de är nöjda med sitt besök som i snitt varade i nio dygn. Hela 96% av gästerna är nöjda med servicen på kanalen vilket är helt fantastiskt, säger Roger Altsäter. Vi såg tidigt att försäljningen av fritidsbåtsbiljetter ökade, bokningarna börjar numera redan i oktober. Antalet internationella båtar var ungefär hälften av ett normalår vilket med råge kompenserades av ressugna svenskar fortsätter Roger Altsäter.

Flest gäster på land
–Även om båtgästerna ökat procentuellt mest så står landgästerna för den stora volymen besökare. 78% av besökarna kom med bil och totalt ökade mängden landgäster med ca 10% i snitt jämfört med i fjol. Något som märktes hos våra turistföretag där hela 88% svarar att säsongen varit bra eller mycket bra, undantaget är våra passagerarbåtar som fortfarande påverkats av pandemin säger Roger Altsäter.

Fortsatt positiv trend för cykling
–En starkt växande trend är alla gäster som väljer att cykla utmed Göta kanal, berättar Magnus Hollwin, marknads- och kommunikationschef på AB Göta kanalbolag. Vi har nästan 9 mil bilfri cykelväg med restauranger, caféer, boenden och upplevelser längs vägen och det har cyklisterna upptäckt. Den bekväme väljer något av alla våra färdiga cykelpaket, den som vill välja själv har ett helt smörgåsbord av valmöjligheter. 70% av de tillfrågade i årets besöksundersökning svarar att de vill cykla utmed Göta kanal, avslutar Magnus Hollwin.