Där älven möter havet
En vinterdag 1986 är fotografen Bert Persson ute och promenerar längs stranden vid Bergnäset i Luleå med en god vän. Bert berättar: - Plötsligt fick vi se en stor renhjord på isen! En grupp samer var på väg att flytta från Sandön där deras renar hade betat under vintern.
Nu hade de startat vårflyttningen upp mot fjällen. När renhjorden skulle passera under Bergnäsbron blev renarna skrämda av trafiken uppe på bron. På några sekunder sprängdes hela renhjorden och renarna rusade tillbaka ut på stadsfjärden. Där höll det på att bli katastrof för en isbrytare hade brutit en ränna med öppet vatten. Renskötarna åkte skidor allt vad de orkade för att rädda renarna från att drunkna i vattnet.
De sex renskötarna hojtade och hundarna skällde. Till slut lyckades renskötarna lugna ner renarna och samlade renhjorden så att de kunde fortsätta vårflyttningen. Som vanligt hade jag kameran hängande runt halsen så jag fick en bild av renhjorden.
Bilden av renhjoren vid Bergnäsbron blev en av Bert Perssons legendariska bilder under ett långt liv som fotograf i Norrbotten.
Några år senare filmade Boris Ersson en annan renhjord under vårflyttning på isen på ungefär samma plats. Den gången gick renhjorden i land vid Kallax. Där lastade man renarna på lastbilar och fraktade dem upp till fjällen.
Nu är det sommar. Ett glatt tjejgäng tar turbåten från Södra hamn ut till Klubbviken på Sandön för att fira att en av dem snart ska gifta sig.
Ute vid Klubbviken firar de bruden med en möhippa på sandstranden. Klubbviken är Luleås mest populära badparadis med flera båtturer per dag under sommaren. Här möter Stora Luleälven havet. Sötvattnet från älvarna längs de svenska och finska kusterna har skapat Bottenvikens världsunika brackvattenmiljö med låg salthalt i havsvattnet. Resultatet är en unik flora och fauna i vattnet.
På ön Liggskär mitt emot Klubbviken har medlemmarna i Luleå Segelsällskap samlats för att tävla i Luleregattan, en av flera segeltävlingar varje sommar. Efter en spännande tävling då man bland annat rundar Larsgrunds fyr vid farleden in mot Luleå samlas man i klubbstugan för att dela ut priser och för att umgås, äta och bada bastu.
En av seglarna hämtar sin gitarr i båten och sjunger ”Så länge skutan kan gå.”
Texten i den här artikeln är hämtat från ett av våra 16 skyltar vi levererade till Luleå kommun och som stod på Södra Hamplen frå 2013 till 2018.
Skylterna på Södra Hamplan
Södra Hamnplan i Luleå invigdes den 23 augusti 2013 av kronprinsessan Victoria, som anlände med ostindiefararen Götheborg. Flera tusen Luleåbor deltog i invigningsfesten. Södra Hamnplan har sedan staden grundades fungerat som en av Luleås viktigare inlastningshamnar och är idag en central samlingsplats tillgänglig för Luleåbor och turister.
När Södra Hamnplanen invigdes fick Bottenviken.se i samarbete med filmaren och journalisten Boris Ersson i uppdrag av Luleå kommun att ta fram skyltar som berättade om livet i skärgården och om Luleå som sjöstad i text och bilder. Vi gjorde 8 skyltar i 2013 (två på varje ram) och ytterligare 8 skyltar till Hamnplanen i 2015. Skyltarna var mycket uppskattat och nu kan du läsa historierna på skyltarna i form av artiklar. Första artikel ut är Kustfiskaren - en utrotningshotad art?
Skyltarna hade följande tema:
Skyltar från 2013
- Kustfiskaren - en utrotningshotad art?
- Då är livet skönt att leva
- En bro av järn över Bottenviken
- Kranen som räddades av Luleborna
- Möten och strandfynd - vinter
- Möten och strandfynd - sommar
- När vattnet fryser till is
- Och de seglade ut i världen…
Skyltar från 2015
- Staden vid vattnet
- Havets motorvägar
- Öar mitt i stan
- Det var en gång
- Där älven möter havet - Den här artikeln
- Junkön och Kluntarna
- Jesus vid havet
- Hindersön - en levande samhälle